Leer hier welke gerechten je zeker moet proberen in 17 landen van over de hele wereld

We weten allemaal wat we moeten eten in Spanje, Frankrijk, Nederland en Duitsland, maar welk gerecht mag je echt niet missen als je een stapje verder zet in de wereld. Op reis naar Indonesië bijvoorbeeld?

De website Quora lijstte samen met haar gebruikers de meest iconische gerechten op uit hun thuisland. Van Feijoada in Brazilië tot Katsudon in Japan, deze 17 gerechten mag je niet missen als je op vakantie bent in dat land.

1. Australië: Pie floater

pie-floater-dish-from-australia

Vaak geprezen als het perfecte gerecht om een kater te genezen, is de pie floater het Australische gerecht bij uitstek om te proberen. Het is een vleespastei die in een komt zit met een dikke groene erwtensoep. Soms wordt het overgoten met tomatensaus, azijn en zout en peper.

“Pie floaters zijn fantastisch om in de winter te eten en om een kater te genezen,” schreef Kathryn B, bezoeker van Quora.

2. Argentinië: Asado

asado-parillada-bbq-meat-from-argentina

Asado is de term om het heerlijk gegrilde vlees uit Argentinië te beschrijven en vooral de Argentijnse steak is fantastisch.

“Het is waar dat het meeste van ons goede vlees voor de export is, maar ik kan je garanderen dat een goede asador (de persoon die asado maakt) zal zorgen dat de smaak onbetaalbaar zal zijn, vooral als je het op het platteland eet,” schreef Matias J. op Quora.

3. Brazilië: Feijoada

feijoada-dish-from-brazil-1

Brazilië is een enorm land met een zeer gevarieerde keuken, dus het was niet gemakkelijk om een gerecht te kiezen. Uiteindelijk werd Feijoada gekozen als meest iconische gerecht. Feijoada is een stoofpot van zwarte bonen en gerookt runds- en varkensvlees.

Het wordt meestal geserveerd met rijst, boerenkool, farofa (geroosterd meel van maniok) en pikante saus.

4. Canada: Poutine

poutine-2

Oorspronkelijk is het afkomstig uit Québec en het gerecht is een heerlijk caloriefestijn dat je van binnen erg warm maakt. Het zijn frietjes bedekt met bruine jus en wrongel.

5. China: Xiaolongbao

China

Het is niet eenvoudig om één gerecht te kiezen voor zo’n groot en gevarieerd land als China, maar xiaolongboa zijn zeker een van de meest memorabele gerechten van het land. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Shanghai. Het zijn gevulde noedels met een soort van vlees in een bouillonsoepje dat in een mandje van bamboe wordt gestoomd.

6. Georgië: Khachapuri

khachapuri-bread-from-georgia-1

Khachapuri is een hartig, taai brood dat gevuld is met borrelende kaas of ei.

7. India: Tandoori Chicken

tandoori-chicken-1

In India varieert de keuken enorm afhankelijk van de regio en dus is het bijna onmogelijk om een gerecht te kiezen dat het hele land omvat. In het noorden zijn de gerechten meer gebaseerd op vlees met rijke curry en brood. Het zuiden biedt meer vegetarische gerechten aan die bekend staan om hun intense specerijen.

Er was dan ook veel discussie op de website over welk gerecht nu het meest iconische is. Uiteindelijk werd er gekozen voor Tandoori Chicken. Dat gerecht bestaat uit kip die gekruid is met tandoori masala en geroosterd werd in een tandoor, een soort klei-oven. Het wordt vaak geserveerd met groenten, yoghurtsaus en rijst.

8. Indonesië: Martabak Manis / Terang Bulan

terang-bulan-dish-from-indonesia

Martabak Manis is een dikke, zoete Indonesische pannenkoek. “De bovenste en onderste delen zijn in principe een sponsachtige pannenkoek, maar wat er in het midden zit, is iets waar je alleen van kunt dromen. Variërend van hagelslag tot geraspte kaas of stukken pinda, de mogelijkheden lijken eindeloos,” schreef Jerry A, bezoeker van Quora, “Maar één ding is zeker, ze zijn ongelooflijk lekker!”.

Je kan de pannenkoeken kopen bij alle straatverkopers in Indonesië.

9. Japan: Katsudon

katsudon-dish-from-japan

Sushi lijkt misschien een voor de hand liggende keuze als iconische gerecht van Japan, maar op Quora werd anders beslist. Katsudon is het gerecht dat je niet mag missen als je in Japan bent. Katsudon is een knapperige, gefrituurde varkenskotelet gegarneerd met ei en kruiden en meestal geserveerd met een kom rijst.

10. Mexico: Mole Sauce 

chicken-mole-from-mexico

Mole sauce is een gerecht met 100 ingrediënten en is een van de meest complexe een smaakvolle sauzen in de wereld. Het is oorspronkelijk van Puebla, maar je kunt mole sauce meestal vinden overgoten over kip of enchiladas in heel Mexico.

11. Filipijnen: Adobo

chicken-adobo-dish-from-the-philippines

Adobo is een populair kruid, maar in de Filippijnen is het een gerecht van vlees (varkensvlees of kip) dat werd gekookt in azijn, sojasaus, olie en look. Laat het gerecht een tijdje sudderen in de marinade en je hebt een echte smaak bom. Het gerecht is zo populair dat sommigen het gebombardeerd hebben tot nationale gerecht van de Filipijnen.

12. Portugal: Francesinha

franchesinha-dish-from-portugal-1

Franchesinha is een Portugese sandwich die gemaakt wordt met brood, ham, gerookte varkensworst en biefstuk. Het geheel wordt bedekt met gesmolten kaas en overgoten met tomatensaus. De sandwich is de droom van elke carnivoor en wordt het best geserveerd met frietjes en een frisse pint.

13. Rusland: Borscht

borscht

Als je Rusland bezoekt, ben je nagenoeg verplicht om borsjt te proberen. Borsjt (of borscht) is een soep die gemaakt wordt van bietenwortels. Het wordt in het algemeen koud geserveerd (hoewel het ook warm kan) en het wordt vaak overgoten met een klodder zure room. Het gerecht gaat ook goed samen met een glaasje klassieke Russische wodka.

14. Saudi-Arabië: Kabsah

kabsah-rice-dish-from-the-middle-east

Kabsah is een smaakvol rijstgerecht dat gemaakt wordt met veel specerijen waaronder kruidnagel, kardemom, saffraan, kaneel, peper, nootmuskaat en laurier. Het wordt meestal vermengd met vlees en groenten waardoor het een stevige maaltijd wordt. Je vindt het gerecht in het hele Midden-Oosten maar het is vooral populair in Saoedi-Arabië.

15.  Zuid-Afrika: Biltong

biltong-south-african-beef-jerky

Biltong is een soort van gezouten vlees uit Zuid-Afrika. Het kan worden gemaakt met rundsvlees of wild vlees zoals struisvogel. “De reepjes gezouten en gekruid, uitgedroogd vlees zijn echt heerlijk. Vraag aan de lokale bevolking waar het gerecht het beste is, want het kan nogal variëren in kwaliteit,” schreef Alan B., bezoeker van Quora.

16. Venezuela: Pabellon criollo

pabellon-criollo-rice-and-beans-dish-from-venezuela

Pabellon criollo bestaat uit witte rijst met gestoofde zwarte bonen, en desmechada” (in stukjes gesneden) vlees. Het wordt vaak geserveerd met een gebakken ei en gebakken bananen.

17. Zuid-Korea: Banchan

banchan-korean-side-dishes

Een traditionele maaltijd in Zuid-Korea bestaat uit zoveel kleine bijgerechten dat het bijna onmogelijk is om enkel uit slechts een gerecht te kiezen en er gaat toch niemand uit eten om maar gerecht te proberen?

In plaats daarvan houden Koreanen banchan. Banchan betekent in feite kleine gerechten die worden geserveerd met rijst en bedoeld zijn om te worden gedeeld. De kleine gerechten kunnen kimchi (gefermenteerde pittige kool), Guk (soep), gochujang (gefermenteerde chili specerij) en jiggae (een soort van stoofpot van groenten of vlees) zijn.