Professor creëert boom die 40 verschillende soorten fruit kan produceren

Kunstenaar en professor aan de Syracuse University, Sam Van Aken, heeft een kleurrijke boom geschapen die veertig verschillende soorten fruit kan produceren.

The Tree of 40 Fruit, zoals hij het noemt, werd gekweekt dankzij zijn kennis over kunst en de dagen uit zijn kindertijd toen hij opgroeide op een boerderij in Pennsylvania.

Van Aken kocht in 2008 een orchidee uit het New York State Agricultural Experiment Station die een groot aantal soorten fruit met een pit, zoals perziken of kersen, in zich had. De professor bestudeerde de orchidee om te bepalen hoe hij stukken weefsel van verschillende bomen kon samenbrengen naar één fruitboom.

Die fruitboom is nu geschapen en produceert zo’n veertig verschillende fruitsoorten waaronder perziken, abrikozen, pruimen, nectarines, kersen en amandelen.

Van Aken maakte een tijdlijn om te bepalen wanneer elke soort steenvrucht zou bloeien. Daardoor kon hij zijn boom “beeldhouwen” in de gewenste vorm. Hij entte dan een paar steenvruchten in de wortelstructuur van de boom en wanneer de boom twee jaar oud was, voegde hij afzonderlijke takken toe dankzij de techniek “chip enten”.

Nu, vijf jaar later, bloeit The Tree of 40 Fruit in verschillende buurthuizen, musea en privé-kunstcollecties in Californië, New Jersey, New York, Massachusetts en Arkansas.

Tree-for-web-rect-989x700