Worden planten het vlees van de toekomst?

Vlees is voor velen van ons dat wat de pot schaft bij het ontbijt, de lunch en het avondmaal. En dat is al zo sinds de prehistorie. Dankzij de groeiende middenklasse neemt de vraag naar vlees wereldwijd explosief toe. In 2022 zal de productie van vlees in Indië en China met 90% groeien.

Maar vlees is duur en behoorlijk vervuilend voor het milieu. Vee neemt 25% van al het land op aarde in en 80% van de landbouwgrond.

Daarom proberen Game Changers over de hele wereld producten te ontdekken die het vlees kunnen vervangen. In Nederland werd bijvoorbeeld door wetenschappers de eerste in-vitro hamburger gemaakt. En een bedrijf in Missouri dat Beyond Meat heet, denkt dat het de oplossing voor het probleem heeft. Ze hebben voedsel gemaakt dat er exact uit ziet als vlees, smaakt en ruikt als vlees maar gemaakt is van planten.

Het is zelfs zo’n goede imitatie dat Whole Foods-klanten het verschil niet konden vertellen toen ze vorig jaar deelnamen aan een experiment.

Beyond Meat wordt gesteund door Bill Gates en maakt dus vlees van planten. “Als je even stilstaat bij wat vlees echt is en niet denkt aan waar het vandaan komt, dan kun je zeggen dat vlees bestaat uit vijf componenten: vetten, koolydraten, mineralen, water en aminozuren. Geen van die zaken zit exclusief in dieren. Ze zijn allemaal beschikbaar in veel verschillende natuurlijke producten,” vertelt medeoprichter en CEO Ethan Brown aan Business Insider.

“We verkopen onze producten nu aan 4000 winkels. We bieden hen kip en rundsvlees aan dat er ook echt uitziet zoals kip en rundsvlees en precies zo smaakt.”