Tien dingen die volledig gratis zijn

Het cliché gaat dat niets echt gratis is, maar daar zijn wij het niet mee eens. Wie een beetje zoekt, kan zonder problemen gratis dingen vinden. Neem bijvoorbeeld het Belfius Pulse Start pakket. Dat is een pakket met een online zicht- en spaarrekening dat je meteen ook toegang geeft tot de beste bankapps op de markt, helemaal gratis en voor niets. En daarbovenop kan je nog eens rekenen op de persoonlijke service in een bank in jouw buurt. Het pakket geniet 95 % klanttevredenheid! Wij zochten nog negen andere dingen die je gratis kan krijgen.

1. Wifi
Meer en meer horecazaken bieden tegenwoordig gratis draadloos internet aan. Vaak moet je wel zoeken of vragen naar het paswoord maar eenmaal je dat hebt, zit je gebeiteld. Vanaf dat moment moet je in het beste geval zelfs niet meer binnenkomen om het draadloos netwerk te gebruiken, zolang je maar in de nabijheid van de zaak bent. Handig wanneer je problemen hebt met je eigen netwerk. Benieuwd naar de zaken in jouw buurt die gratis wifi aanbieden? Deze website geeft je een duidelijk overzicht.

2. Boeken
Bibliotheken hebben vaak leeszalen waar je alle boeken en publicaties gratis mag lezen. Voor wie liever thuis blijft: op Google Books staan heel wat boeken die je gratis kan lezen.

3. Verjaardagscadeaus
Je verjaart maar één keer per jaar dus dat is een uitstekende reden om ervan te genieten. Heel wat cafés of restaurants bieden je een gratis drankje aan wanneer je er langskomt. Als je ingeschreven bent op de nieuwsbrief van Kinepolis krijg je een gratis cinemabezoek op je verjaardag. Sauna’s bieden je ook vaak een gratis bezoek als je een jaartje ouder wordt.

4. Staaltjes
Bedrijven willen dat je hun producten leert kennen en geven daarvoor vaak staaltjes weg. Die vind je terug tussen magazines of in winkels of kan je online aanvragen. Voor wie niet genoeg krijgt van gratis staaltjes, biedt deze handige website een overzicht van wat je waar gratis kan krijgen.

5. Online taallessen
Zin om je talenkennis een beetje uit te breiden? Zoek ernaar op Google en je komt vaker dan je zou denken sites tegen met gratis uitleg of oefeningen bij een vreemde taal. Als je het Engels al beheerst, kan je ook gebruik maken van Engelstalige sites als die van de BBC of Duolingo. De site van de BBC geeft je de basis van zo’n veertigtal talen, terwijl je bij Duolingo stapgewijs Frans, Duits, Spaans, Italiaans of Portugees kan leren.

6. Meubels en allerlei spullen (Freecycle)
Freecycling is een idee dat in Amerika ontstaan is. Als je oude meubels, kleding of allerlei andere zaken hebt die je niet meer wilt, hoef je die niet weg te gooien. Je kan via het internet ook rondhoren of iemand er nog interesse in heeft. Als dat het geval is, schenk je het gewoon weg. Het idee is ondertussen ook overgewaaid naar België. Hier vind je een overzicht van freecyclinggroepen en weggeefwinkels.

7. Applicaties
Als je een smartphone of tablet hebt, kan je die een pak nuttiger maken door applicaties te downloaden. Voor een aantal applicaties moet je betalen, maar er zijn ook heel wat goeie die je gratis kan downloaden.

8. Evenementen
Zeker in de zomer zijn er heel wat optredens en tentoonstellingen waarvoor je niet naar je portemonnee moet grijpen. Denk maar aan de Gentse Feesten of je lokale parkfeesten. Vaak kan je hier kosteloos een beetje cultuur en gezelligheid meepikken. Ideaal voor als je niet weet wat te doen tijdens de zomer.

9. Metro
Eigen lof stinkt, maar het valt niet te ontkennen dat ook Metro gratis is. Onze krant met dagelijks twee edities, een Nederlandstalige en een Franstalige, is te vinden in trein- en metrostations, bij Panos, bij meer dan 500 bedrijven en 70 universiteiten en hogescholen of bij Carestel-restaurants.