Grote veranderingen bij de superhelden van Marvel

Marvel is grote veranderingen aan het doorvoeren bij hun bekende superhelden. Twee dagen geleden kwam het nieuws dat de dondergod Thor vanaf de herfst een vrouw zal zijn in de stripboeken. Volgens een persbericht van Marvel is de klassieke mannelijke superheld niet meer waardig om de legendarische hamer Mjölnir te gebruiken. In oktober verschijnt er een nieuwe stripboekenreeks rond Thor, waarbij een vrouwelijke dondergod met dezelfde naam wel waardig is de krachten van Mjölnir aan te wenden. Dit was de eerste drastische verandering aan één van de drie belangrijke superhelden (Iron Man, Thor en Captain America) van Marvel, maar blijkbaar niet de laatste.

Gisteren kondigde The Colbert Report aan dat Captain America in de stripboeken vanaf de herfst een man met een donkere huidskleur zal zijn. De blanke Steve Rogers wordt dan vervangen door Afro-Amerikaan Sam Wilson, die al jarenlang naast Captain America strijdt als The Falcon, maar nu dus het iconische schild van Captain America opneemt. The Falcon was trouwens in 1969 al de eerste superheld van Afro-Amerikaanse origine.

Deze veranderingen van Marvel maken deel uit van hun plan om te diversifiëren en een breder publiek aan te spreken. Eerder werd Spider-man een tiener met Latijns-Amerikaanse roots en Ms. Marvel is nu een 16-jarige moslima van Pakistaanse afkomst.

Deze laatste veranderingen zijn wel de ingrijpendste aan enkele van de belangrijkste superhelden van Marvel. Zowel Captain America als Thor maken deel uit van The Avengers. De gelijknamige film, The Avengers uit 2012, bracht wereldwijd maar liefst anderhalf miljard dollar (ongeveer 1,1 miljard euro) op. Het vervolg, Avengers: Age of Ultron, verschijnt in mei 2015 met de klassieke uitvoeringen van Captain America en Thor. De vraag is nu natuurlijk of we in de daarop volgende films een vrouwelijke dondergod en een Afro-Amerikaanse Captain zullen zien.