Dit mysterieuze bodemloze gat in Siberë verscheen uit het niets en wetenschappers staan voor een raadsel

Er is een gigantische krater met een bodemloos gat uit het niets verschenen in Siberië. Het gat heeft ongeveer een diameter van 262 meter en werd ontdekt op het schiereiland Yamal, de locatie van de gasvelden van het Russische gasbedrijf Gazprom.

Wetenschappers denken dat het gat gevormd werd door een explosie van ijs als gevolg van de opwarming van de aarde. Het smeltende ijs zou hebben geresulteerd in een mengsel van gas, zout en water dat vervolgens ontplofte. Deze theorie wordt ondersteund door de brandplekken aan de zijkanten van de gaten op minder dan 20 mijl van het grootste gasveld van Yamal.

“We zien veel meer activiteit in de permafrost gebieden dan vroeger. Veel hiervan komt door de opwarming van de aarde die in deze gebieden het meest te merken is,” zei professor en polen expert Chris Fogwill.

De diepte van het gat is nog steeds onbekend, maar op de video lijkt het alvast heel erg diep te zijn. Een team van Russische wetenschappers zal monsters van de grond, de lucht en het water nemen en de meest waarschijnlijke theorie bevestigen.

 

http://www.youtube.com/watch?v=2kMs05VaOfE