Vantablack is het zwartste zwart ter wereld

Het lijkt erop dat zwart niet langer de donkerste kleur in het universum is. Vantablack of superzwart absorbeert alles behalve 0,035% van het licht. De kleur is zo donker dat het menselijk oog moeite heeft met uitzoeken naar wat het kijkt en kan de afmeting en vorm van de kleur niet bepalen. Daardoor wordt de illusie van een zwart gat gecreëerd.

Vantablack werd gemaakt door Britse onderzoekers in Surrey Nanosystems. Ze gebruikten nanobuisjes van koolstof. Dat materiaal is 10.000 keer dunner dan menselijk haar en laat geen licht toe, tenzij je het licht laat passeren tussen spleten.

Vantablack is tien keer sterker dan staal en geleidt warmte zeven en een half keer beter dan koper. “Vantablack is een belangrijke doorbraak van de Britse industrie in de toepassing van nanotechnologie tot optische instrumentatie. De kleur vermindert strooilicht en het maakt gevoelige telescopen beter in staat om de zwakste sterren te vinden. Daarnaast kunnen we dankzij de ultra-lage reflectie aardse instrumenten verbeteren, maar ook zaken voor in de ruimte en in de lucht,” zei Ben Jensen, Chief Technology Officer van Surrey Nanosystems.

surrey-nanosystems-vantablack-black-hole-material-640x465