Terugzetten naar fabriekinstellingen verwijdert naaktfoto’s niet van je smartphone

Een Europees beveiligingsbedrijf was in staat om duizenden e-mails, sms-berichten en zelfs foto’s uit smartphones te halen, ook al waren ze terug naar fabrieksinstellingen gezet. De meeste smartphones hebben een instelling die hen in staat stelt terug te keren naar de instellingen waarin ze waren toen ze gekocht werden. Maar Avast, een beveiligingsbedrijf uit Tsjechië, heeft ontdekt dat sommige oudere smartphones de geschiedenis van de gegevens wist en niet de gegevens zelf.

Het bedrijf gebruikte basis forensische tools die iedereen eenvoudig kan downloaden om gegevens te herstellen van gebruikte telefoons die ze aankochten via eBay. Volgens BBC verkreeg Avast meer dan 40.000 opgeslagen en “verwijderde” foto’s van 20 telefoons die ze online gekocht hadden. Meer dan 750 van die foto’s toonden naakte vrouwen en 250 toonden niets anders dan de mannelijke genitaliën.

Ze wisten ook ongeveer 1500 familiefoto’s, 1000 Google zoekopdrachten, 750 e-mails en 250 contacten te herstellen.

“Het verwijderen van bestanden van je Android-telefoon alvorens hem te verkopen of weg te schenken is niet genoeg. Je moet jouw bestanden overschrijven, waardoor ze onherstelbaar worden,” schreef Avast.

Google weerlegde Avast door te stellen dat het bedrijf verouderde smartphones had gebruikt en dat dit bij de moderne toestellen niet meer zou werken. Android smartphones hebben een functie die alles codeert voor drie jaar, maar die staat niet automatisch aan. De gebruiker moet die zelf instellen via het menu van zijn smartphone.
Apple heeft daarentegen wel een coderingsmechanisme dat automatisch aan staat en niet kan af worden gezet sinds de iPhone 3GS. Extra bescherming kan nog aangezet worden in het menu.

Sommige beveiligingsexperts beweren dat privacy geen enkel probleem zou zijn, zolang de data gecodeerd wordt en beveiligd wordt met wachtwoorden, anderen zeggen dat de enige manier om volledige bescherming te garanderen, het letterlijke vernietigen van de telefoon is.

Gelukkig is er een veel gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat bepaalde beelden niet in de verkeerde handen terecht komen: Stop gewoon met ze te maken.