10 tips om je gezicht en lichaam optimaal te verzorgen in de zomer

Het is zomer! Op de zon is het in België voorlopig nog eventjes wachten maar dat betekent niet dat jij de zonnestralen en het bijhorende kleurtje niet kan opzoeken. We geven je hier 10 tips mee waardoor je met wat extra care nog langer geniet van dat mooie en gezonde tintje.

1. Pre-tan = maxi-tan

Voor je de zon opzoekt, is het een goed idee om je huid voor te bereiden. Tegenwoordig zijn er heel wat pre-tanners op de markt in de vorm van serums. Zo’n pre-tanner stimuleert de aanmaak van pigmenten in je huid zodat die beschermende bruinreactie sneller op gang komt. Je zal merken dat je sneller en makkelijker bruint. Bovendien wordt je huid extra gehydrateerd en verzorgd zodat ze in optimale conditie is. Begin minstens twee weken voor je eerste zonbeurt met een pre-tanner.

2. Zuinig met je zonnekapitaal

Spring voorzichtig om met je zonnekapitaal. Dat is de hoeveelheid en intensiteit zon die je huid aankan. Bouw heel langzaam op, zodat je huid optimaal kan wennen. Die eerste keer in de zon is een kwartiertje al meer dan genoeg. Door regelmatig in kortere periodes te zonnen , bouw je ook een kleurtje op dat je huid beschermt tegen de schadelijke invloed van de zon. Zo zul je later in de volle zomerzon minder snel verbranden.

3. Méér hydrateren

Een goed gehydrateerde huid krijgt een mooier en egaler kleurtje dan een droge huid en zal minder snel verbranden. Gebruik een zachte reiniger en dep je gezicht voorzichtig droog. Een aanvullend serum of hydraterend masker is tijdens de zonnemaanden een absolute aanrader.

Gel express  sisley

4. Extra care

Handig om altijd bij te hebben in je handtas: met een zonnestick bescherm je gevoelige plekjes als je neus, kin en wangen als de zon toch feller schijnt dan je dacht of als je langer op dat leuke terrasje wilt blijven zitten.

Clinique zonnestick

5. Zon in je make-up

Met zonnepoeder of een foundation met bronzing effect zit de zomer meteen in je look. Wil je heel geleidelijk meer ‘zon’ voor een naturel resultaat, dan zijn de speciale bronzer-druppeltjes die je kan mengen met je foundation, je dagcrème of BB-crème ideaal.

6. Royaal met zonnecrème

Ga nooit, maar dan ook nooit, in de volle zomerzon zonder bescherming. Je huid heeft namelijk een olifantengeheugen als het over de zon gaat. Misschien heb je dat zelfs al gemerkt: delen van je lichaam die vroeger al eens verbrand zijn, verbranden sneller én verouderen ook sneller. Maak er daarom een vaste gewoonte van om je huid goed in te smeren een halfuurtje voordat je in de zon gaat. En ‘goed’ betekent ‘royaal’: om de beschermingsfactor te halen die aangegeven staat op de tube, is dat echt wel nodig. Je hoeft zonnecrèmes niet in te masseren, maar leg een stevige laag op je huid. Als je daarna in de zon blijft, moet je om de twee uur een nieuwe laag aanbrengen en nog vaker als je in en uit het water gaat. Motiveer jezelf met een aangename textuur. Zoek zelf uit of je liever een crème, gel, olie of dry touch-formule gebruikt. Zolang je er maar voor zorgt dat de beschermingsfactor is aangepast aan jouw huidtype.

7. Les je huiddorst

Je huid heeft dorst, véél dorst na de zon. Daarom is een aftersun onontbeerlijk: die hydrateert intensief je huid en en vult het vochttekort weer aan. After-suns bevatten ook verkoelende elementen die je verhitte huid verfrissen en kalmeren. Die combinatie zorgt ervoor dat je huid niet zo snel zal schilferen. Veel after-suns bevatten ook extra vitamine E, dat helpt je om dat bruine kleurtje langer te behouden. Als je huid heel droog is, mag je gerust een extra laagje aanbrengen.

collistar two-phase aftersun

8. After-glow

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van je kleurtje. Met een after-sun met tan maximizer- of tan booster-formule kan dat perfect: deze crèmes hydrateren niet alleen, maar zorgen ook dat je huid herstelt van de zon zonder je bruine tintje te verliezen. Bovendien leggen ze een gouden glans op je huid waardoor het bruine tintje nog intenser lijkt.

9. Langer (zelf)bruin

Als je tintje begint te vervagen en niet meer zo egaal is, scrub dan vooral wél. Zo blijft je huid mooi glad en glanzend. En met een zelfbruiner die extra hydrateert, haal je dat zonnekleurtje gewoon weer op.

Visuel scrub

10. Toch verbrand?

Rood, warm, geïrriteerd? Dan was het toch te veel zon voor je huid. Verkoel, kalmeer en hydrateer intensief: zo kun je de ontstekingsreactie die de overdaad aan zon in je huid veroorzaakt bestrijden. Blijf de volgende dag uit de zon zodat je huid echt kan herstellen. Zo rood als een kreeft? Dan is het beter om zelfs een dag of vijf uit de zon te blijven.

Ontdek nu het ICI PARIS XL Zomerdossier met meer tips & tricks!