De antwoorden op de vragen van Google

Zoals we je beloofd hebben, volgen hieronder de antwoorden op de brein brekende vragen die Google stelde aan haar sollicitanten.

1. Hoeveel zou u vragen voor het wassen van alle ramen in Seattle?

De truc hier is om een eenvoudiger antwoord te geven dan er op het eerste gezicht gevraagd worden. Wij zouden proberen met “€5 per raam”.

2. Hoeveel pianostemmers zijn er in de wereld?

Wij zouden antwoorden: Net zoveel als de markt er vraagt. Als piano’s één keer per week gestemd moeten worden en het duurt een uur om een piano te stemmen en een pianostemmer werkt 8 uur per dag en 5 dagen per week dan moeten er 40 piano’s gestemd worden. Dan is het antwoord: 1 voor elke 40 piano’s.

3. Hoeveel keer per dag overlappen de wijzers van een klok elkaar?

22 keer. Namelijk om:

12:00
1:05
2:11
3:16
4:22
5:27
6:33
7:38
8:44
9:49
10:55

en dat nogmaals voor PM. 22 keer dus.

4. Ontwerp een evacuatieplan voor San Francisco.

Opnieuw is het doel van deze vraag om te kijken hoe de geïnterviewde het probleem zou aanpakken. Wij zouden ons antwoord beginnen met te vragen met wat voor soort ramp we te maken hebben.

5. Je krimpt tot een grootte van een euromuntstuk en je massa wordt eveneens proportioneel verkleind. Je wordt in een blender gegooid en over 60 seconden wordt de blender aangezet. Wat doe je?

Een vraag die peilt naar je creativiteit. Een populair antwoord is: Je bent zo groot als een muntstuk en ik heb nog geen enkele blender gezien die daar bij kan. Ga dus rustig liggen en denk kalmpjes na over je volgende stap. De blender kan je toch niet raken.

Een ander populair antwoord: Je komt tot het besef dat zelfs als je uit de blender geraakt je de grootte van een muntstuk hebt en dat je waarschijnlijk nooit meer seks zult hebben. Daarom onderneem je geen actie, pink je een traantje weg en tel je rustig af van 60 tot 0.

6. Hoeveel golfballen kunnen er in een schoolbus?

Deze vraag wordt gesteld om te zien of de geïnterviewde de kern van een probleem kan vinden.

Een standaard schoolbus is ongeveer 8 m breed en 6 m hoog en 20 meter lang. Dit zijn ruwe schattingen, want de exacte maten hebben we niet. Dat betekent dat er ongeveer 1.6 miljoen kubieke centimeter plaats is in de bus. Het volume van een golfbal moet ongeveer 2.5 kubieke centimeter zijn volgens de formule (4/3 * pi * 0.85).

Je hebt dus 660.000 golfballen nodig om de schoolbus te vullen, maar er zijn zitplaatsen, metalen buizen en andere zaken in de bus die ruimte innemen. Bovendien zorgt de ronde vorm van een golfbal ervoor dat er plaats tussen de golfballen zal zitten. Daarom ronden we het geheel af naar beneden en dan komen we op ongeveer 500.000 golfballen. Wat natuurlijk belachelijk veel is.

7. Leg het woord ‘database’ uit in drie zinnen aan een kind van acht jaar.

Deze vraag wordt gesteld om te bekijken of de geïnterviewde een moeilijk concept op een heel eenvoudige manier kan uitleggen. Onze poging: Een database is een machine die heel veel dingen kan onthouden. Mensen gebruiken het om informatie gemakkelijk terug te vinden en op te slaan. Ga nu maar buitenspelen en stel zo’n moeilijke vragen niet.

8. Je bent kapitein op een piratenschip en je bemanning mag stemmen over hoe het goud verdeeld wordt. Indien minder dan de helft van de piraten het met je eens is, sterf je. Hoe ga je de buit zo verdelen dat je een goed deel overhoudt voor jezelf en blijkt leven?

Je verdeelt de buiten evenredig met 51% van je bemanning en de rest hou je voor jezelf.

9. Vier mensen moeten een gammele touwbrug oversteken om ’s nachts terug naar hun kamp te geraken. Helaas hebben ze maar 1 zaklamp en die geeft maar genoeg licht voor 17 minuten. De brug is te gevaarlijk om over te steken zonder licht en ze is maar net sterk genoeg om twee mensen tegelijk te ondersteunen op een bepaald moment. Alle kampeerders hebben bovendien een andere wandelsnelheid. De ene steekt de brug over in 1 minuut, een ander in twee minuten, de derde in vijf minuten en de laatste doet er maar liefst tien minuten over. Hoe kunnen alle kampeerders de brug veilig oversteken binnen 17 minuten?

1 en 2 steken over (dat duurt 2 minuten)

1 gaat terug (3 minuten)

5 en 10 steken over (13 minuten)

2 gaat terug (15 minuten)

1 en 2 steken over (17 minuten) en iedereen is veilig en wel aan de overkant binnen 17 minuten.

10. Hoeveel sollicitatiebrieven krijgt Google per jaar voor een job als software engineer?

Iemand die solliciteert voor die job zou moeten weten dat Google in 2008 3400 mensen in dienst nam. Laten we zeggen dat 2550 van hen ingenieurs waren en dat Google, net als Harvard, maar 3% van de kandidaten aanneemt. 2550 is 3% van 85.000. Het antwoord is dus 85.000 sollicitatiebrieven per jaar.