Finale: Duitsland – Argentinië

Vanavond om 21:00u staat het slotakkoord van een prachtige, memorabele World Cup 2014 in Brazilië op het programma. In de finale neemt Duitsland het op tegen Argentinië in het legendarische Maracana in Rio de Janeiro.

Road to the final

Duitsland werd ingedeeld in groep G met Portugal, Ghana en de VS. De Duitsers overrompelden de Portugezen in hun eerste match en toonden daar al aan de wereld dat ze een serieuze kandidaat voor de eindzege waren. Na de 4-0 overwinning tegen Cristiano Ronaldo en co speelden de Duitsers gelijk tegen Ghana en wonnen ze met het kleinste verschil van de VS.

De achtste finale tegen Algerije was waarschijnlijk de moeilijkste wedstrijd voor de spelers van Joachim Löw. De Algerijnen wilden niet buigen in de reguliere speeltijd maar bastten wel in de verlenging. Schürrle en een bleke Özil bezegelden het lot van de dappere Algerijnen.

 

 

In de kwartfinale wachtte Frankrijk. De Fransen hadden zich met spetterend voetbal gemakkelijk geplaatst en kenden ook weinig problemen met de Nigerianen. Toch konden de Fransen nooit een vuist maken tegen Duitsland en verloren ze eerder kansloos met 1-0. Doelpuntenmaker was Mats Hummels die een vrije trap voorbij Lloris kopte.

Duitsland kwam dus zonder problemen in de halve finale terecht en daarin moest het tegen Brazilië. De Brazilianen werden volledig zoek getikt en keken na een half uur al tegen een 5-0 score aan. De wedstrijd eindigde in een historische 7-1 nederlaag voor de Brazilianen.

Recordmeister Klose en wonderkind Müller

Vanavond zijn de Duitsers dan ook vol zelfvertrouwen. Er is ook niet echt een mens die gelooft in de kansen van Argentinië. Joachim Löw liet op de persconferentie al weten dat als zijn team hun eigen spel kan opleggen, dat de titel binnen is. Götze en zijn ploeggenoten kijken dan ook zeer ontspannen uit naar de finale.

Muller

Toch is Löw op zijn hoede voor de Argentijnen. “Ze spelen veel compacter en georganiseerder dan in 2010 (toen won Duitsland met 4-0). Zo eenvoudig als tegen Brazilië zal het dus niet worden. We willen wel de wedstrijd in 90 of 120 minuten in ons voordeel beslissen, want strafschoppen trappen we liever niet tegen Argentinië.”

Löw zal kunnen rekenen op zijn aanvallers. Klose schoot zich tegen Brazilië de geschiedenisboeken in als topscorer aller tijden door zijn 16de doelpunt te maken. Eentje meer dus dan de Braziliaanse legende Ronaldo. Daarnaast heeft Löw de man in vorm met Thomas Müller. Müller scoorde zelf al vijfmaal en leverde ook nog 3 assists. Een goede prestatie in de finale zou van hem de man van het tornooi maken.

Road to the final 

De Argentijnen begonnen stroef aan het tornooi en moesten lang wachten op de beslissende treffer in hun openingswedstrijd. Wie anders dan Lionel Messi nam zijn land bij de hand en leidde hen voorbij Bosnië-Herzegovina, Nigeria en Iran.

In de achtste finale moest Argentinië voorbij Zwitserland en dat lukte dankzij een laat doelpunt van Angel Di Maria. De volgende in de rij was België. Onze Rode Duivels kwamen vroeg op achterstand en konden de Argentijnen defensief niet verontrusten.

 

https://www.youtube.com/watch?v=cZyOHWV33KU

 

Argentinië ging dus door en speelde de halve finale tegen Nederland. Die wonnen de Argentijnen na een uiterst gesloten wedstrijd via strafschoppen.

De beste speler aller tijden?

Hoewel Duitsland de torenhoge favoriet is, hebben de Argentijnen nog vertrouwen in een overwinning. “We moeten de beste wedstrijd ooit spelen, willen we wereldkampioen worden,” zei bondscoach Sabella op de persconferentie naar aanloop van de finale. Of Angel Di Maria fit genoeg is om aan de aftrap te verschijnen wist Sabella nog niet. Di Maria is een belangrijke pion in het elftal van Sabella maar lijkt de finale dankzij een hamstringblessure aan zich voorbij te moeten laten gaan. “Ik wacht nog even af hoe het met Di Maria gesteld is. Straks zal ik een beter beeld hebben na de training. Dan evalueren we de situatie.”

BELGAIMAGE-59732034

Dat andere Argentijnse wonderkind, Lionel Messi is wel fit en klaar voor de finale. “Dit is de belangrijkste wedstrijd uit mijn carrière. Het was onze droom om de finale te spelen en nu willen we ook winnen.” Mocht Messi deze wedstrijd winnen en wereldkampioen worden, dan wordt hij zonder discussie opgenomen in het lijstje All Stars. Met een wereldtitel op zak zou Messi zich eindelijk in het rijtje Pelé, Maradona, Zidane, Cruijff, … mogen plaatsen. “Ik zou al mijn Gouden Ballen afgeven voor deze titel. Het WK winnen is mijn grootste droom en mijn enige doel.”

 

https://www.youtube.com/watch?v=zAffZWGocIE