Nieuw onderzoek wil weten of je gelukkiger bent zonder Facebook

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Eerder werd duidelijk dat Facebook de newsfeed van 700.000 gebruikers manipuleerde om de emotionele reacties op bepaalde artikels te kunnen onderzoeken. Dat nieuws veroorzaakte heel wat controverse. Het Nederlandse communicatiebedrijf Just reageert daarop met hun eigen studie. Zij willen onderzoeken welke invloed 99 dagen zonder Facebook heeft op je gelukzaligheid.

Daarvoor lanceren ze het initiatief '99 Days Of Freedom'. Met drie eenvoudige stappen begin je aan je periode zonder Facebook. Je verandert je profielfoto naar een foto van 99 Days Of Freedom, je post je voorlopig laatste link waarin je aangeeft dat je een tijdje stopt met Facebook en vanaf dan begint de klok te lopen.

Deelnemers aan het project krijgen drie keer, na 33, 66 en 99 dagen, een enquête voorgeschoteld die hen vraagt naar hun gelukzaligheid. Just voorziet ook een messageboard waar deelnemers anoniem hun levenservaringen zonder Facebook kunnen delen.

Merijn Straathof, de directeur van Just, legt uit dat het idee begon als grap op het kantoor. "Net als vele andere Facebookgebruikers waren we ontdaan toen we hoorden over de geheime stemmingsexperimenten. Terwijl we erover discussieerden op kantoor bleek dat iedereen een probleempje had met een bepaald aspect van Facebook. Sommigen vinden het vervelend dat ze getagd worden in gênante foto's, anderen ergeren zich aan discussies op Facebook en nog anderen storen zich aan de tijd die ze verspillen op de website. Toen kwam iemand met de grap 'Hoe zou je je eigenlijk voelen zonder Facebook?'. Eerst werd er gelachen maar toen beseften we dat dit een goede vraag is", vertelt Straathof.

Ondanks dat Straathof en zijn collega's benieuwd zijn naar de resultaten van hun studie, onderstreept Straathof dat ze niet anti-Facebook zijn en de reputatie van het sociale mediaplatform niet willen schaden. "Wij zijn trouwe gebruikers van Facebook en erkennen dat er veel positieve kanten zijn. Maar we hebben het gevoel dat moderatie gunstige emotionele effecten kan hebben. We voorspellen dat het onderzoek positieve gevolgen zal hebben. Over 99 zullen we weten of onze theorie standhoudt", besluit Straathof.