Waarom de overwinning van de Argentijnen de nederlaag van Brazilië zoveel erger maakt

De Argentijnse fans leunden met hun hele torso uit de ramen van auto’s en bussen. Ze sloegen op de metalen zijkanten, zongen en schreeuwden, maar bovenal treiterden de Argentijnen de arme inwoners van Rio de Janeiro.

Op 21 juni 2014 speelde Argentinië tegen Iran zijn openingsmatch op dit WK in groep F. De Argentijnse voetbalfans baanden zich een weg naar Copacabana en je hoefde geen voetbalfan te zijn om de intensiteit en rivaliteit te voelen die er plots heerste op het prachtige strand. Copacabana was een plek voor alle fans uit alle landen om trots hun kleuren te tonen en de wereldbeker te vieren. Maar op die wedstrijddag voelde het allemaal anders aan. De Argentijnse fans wilden niet alleen hun aanwezigheid in de meest iconische stad van het WK kenbaar maken, ze wilden ook dat de Brazilianen het zouden voelen.

De Brazilianen probeerden zich niet te ergeren, schudden hun hoofd neerbuigend en gaven allemaal hetzelfde antwoord: “Die Argentijnen zullen ontdekken dat wij al vijf trofeeën hebben en zij twee en dat de zesde nog maar enkele weken op zich laat wachten.”

BELGAIMAGE-60160385

Als de Brazilianen toen wisten wat er voor hen in petto lag. Als ze toen wisten hoe slecht en triest het allemaal zou worden en hoeveel slechter het een dag later zou zijn, dan hadden ze gezwegen.

De historische vernedering van Brazilië door Duitsland was nog geen dag oud en de Brazilianen kregen al een nieuwe klap te verwerken. Argentinië plaatste zich na strafschoppen voor de finale en Brazilië is volledig in de greep van zijn eigen hartzeer en de Argentijnse vreugde.

Nadat ze volledig gedeclasseerd werden door Duitsland, snikten de fans in de gangen van Estádio Mineirão. Verdediger David Luiz gaf een van de droevigste interviews na de wedstrijd die je ooit zult zien. De ochtendkranten de volgende dag kenden geen medelijden. Alle spelers kregen een duidelijke 0 voor hun prestatie.

Een dag later werd er nog extra zout in de wonde gestrooid en werd het mes nog eens getwist. Argentinië, de eeuwige rivaal, kreeg wel een ticket naar de finale op zondag in het Maracana, de meest heilige grond van het Braziliaanse voetbal.

Hoe ernstig is de voetbal rivaliteit tussen deze twee Zuid-Amerikaanse krachten?


article-2686460-1F84DB9D00000578-933_634x383


“Als Argentinië Brazilië verslaat in de finale, pleeg ik zelfmoord,” grapte Eduardo Paes, de burgemeester van Rio vorig jaar. “Zij hebben Messi en de paus. Ze kunnen niet alles hebben.” 

Na het verlies van Brazilië op dinsdag, gingen sommige Brazilianen zo ver dat ze shirts van Nederland kochten en de Nederlanders gingen steunen tegen Argentinië. “Onze rivaliteit met Argentinië is historisch”, vertelde een 25-jarige zakenman genaamd Guilherme Samora aan Reuters terwijl hij een shirt van Nederland droeg. “Als Afghanistan speelde tegen Argentinië dan zouden we vandaag Afghaanse shirts dragen.”

Samora zal een Duits shirt moeten kopen voor de wedstrijd van zondag.

Als je denkt dat de Argentijnen medelijden kennen met de Brazilianen dan heb je het mis. De New York Times meldde dat de Argentijnen een lied hebben genaamd “Brasil, Decime Que Se Siente”, wat wordt vertaald als “Brazilië, vertel me hoe het voelt”. De fans van La Albiceleste zingen dit nummer al sinds juni en in de tekst worden oude mislukkingen van Brazilië en triomfen van de Argentijnen opgerakeld.

De zin die echter het meeste pijn doet, is “Maradona es más grande que Pele”, “Maradona is veel groter dan Pele.” Het nummer wordt nu gezongen op straat, op het strand en in de voetbaltempels van de Brazilianen. Zelfs de Argentijnse spelers deden mee.

 

 

Dit, beste lezer, is een nieuw niveau van trash talk. Op zondag zullen we zien of Argentinië de kroon op het werk kan zetten door op het heilige gras van Maracana de trofee omhoog te hijsen en de grootste nachtmerrie van de Brazilianen werkelijkheid laten worden.