De Yo-app wordt gebruikt om Israeli’s te waarschuwen voor raketaanvallen

Een aantal weken geleden hebben we de Yo-app leren kennen. Met de app die meer als grap bedoeld was dan wat anders, kun je alleen het woord Yo sturen. Niemand dacht dat deze app ook werkelijk gebruikt zou worden, maar nu blijkt dat hij toch zijn nut heeft. De app werd aangepast door Ari Sprung en Kobi Snir, de makers van Red Alert: Israël waardoor hij nu Israëliërs kan waarschuwen voor inkomende terreuraanslagen.

Ari Spring en Kobi Snir maakten in 2012 de app Red Alert: Israël. De app liet een alarm af gaan als er ergens in Israël noodsirenes klonken. Het aanhoudende geweld tussen Israël en de Palestijnse militante groep Hamas heeft de aandacht van een groot deel van de wereld op Israël gevestigd. Jonge volwassenen wensen in real-time op de hoogte gehouden te worden van de actie en daarom hebben Sprung en Snir de Yo-app licht gewijzigd.

Gebruikers die zich abonneren op Red laert: Israël en de Yo-app krijgen nu het woord Yo gestuurd zodra er ergens in Israël een waarschuwing klinkt voor een terreuraanslag of raketaanval.

De app is beschikbaar voor iOS en Android. Sprung vertelde aan The Times of Israël dat Red Alert: Israël is uitgegroeid tot een manier voor buitenstaanders om hun sympathie aan Israël te tonen. “Mensen die familieleden en vrienden hebben in de getroffen gebieden, krijgen nu real-time updates over alles wat er gebeurt als ze de app dowloaden. En dat is een groot succes, want onze servers zijn overbelast door de immense hoeveelheid download aanvragen de afgelopen dagen.”

Red Alert: Israël geeft ook de locatie en het tijdstip aan van de aanval dankzij de informatie van het Israëlische legen en de Homefront Command. Gebruikers kunnen het gevaar meteen bespreken in de chat room van de app.

Sprung en Snir willen de app uitbreiden en meer talen toevoegen en extra diensten voorzien, maar dat is niet eenvoudig. “We rekenen geen kosten aan voor de app, die dus strikt gesteund wordt door donaties en dat beperkt ons enigszins in de mogelijkheden die we hebben. We hebben meer ruimte nodig op de server zodat we de app aan meer mensen kunnen schenken. Steeds meer mensen willen in real-time weten wat er gaande is in Israël en onze app is blijkbaar noodzakelijk om die info te verspreiden.”