GE ontwikkelt een microgolfoven die de calorieën op je bord kan tellen

GE ontwikkelt een microgolfoven die de calorieën op je bord kan tellen
Het is niet altijd eenvoudig om te weten welke voedingstoffen je exact binnenkrijgt bij een maaltijd die je zelf bereid hebt, maar GE hoopt daar verandering in te brengen. Zij ontwikkelen momenteel een apparaat dat het aantal calorieën in een maaltijd kan berekenen.

Onderzoekers van GE hebben momenteel al een prototype van de machine ontwikkeld. Voor dat prototype moet het voedsel momenteel wel gemixt zijn, want het kan voorlopig enkel de calorieën bijcijferen van homogene massa’s, zoals puree. De onderzoekers werken ondertussen verder aan een apparaat dat hetzelfde kan bij normaal, vast voedsel. Matt Webster, hoofdonderzoeker bij GE, hoopt om op termijn het apparaat te integreren in een microgolfoven.

Zo’n apparaat klinkt bijzonder ingewikkeld maar eigenlijk is het zo moeilijk nog niet. Webster ontdekte dat hij slechts drie gegevens nodig had om het aantal calorieën te weten te komen: het gewicht, het vetgehalte en het watergehalte. Calorieën zijn de suikers, vezels en eiwitten van een product en die kunnen blijkbaar bij benadering gevonden worden door het vet- en watergehalte van het totale gewicht af te trekken. Het apparaat slaagt er momenteel in om deze drie gegevens te vinden bij een homogene massa.

Testen met verschillende soorten puree, met verscheidene mengelingen van oliën, suikers en water, toonden aan dat het apparaat slechts een kleine foutmarge heeft van 5 tot 10%. Om de techniek uit te breiden naar vast voedsel wil Webster een methode toepassen die hij ‘virtual blending’ noemt. Het apparaat zal dan het bord geleidelijk scannen of door middel van complexe microgolfvelden en algoritmes een gemiddelde berekenen.