Nederland - Argentinië ofwel Arjen Robben - Lionel Messi

Roald

Vanavond spelen Nederland en Argentinië de tweede halve finale van het WK 2014 in Brazilië. De aftrap wordt om 22:00u gegeven in de Arena de São Paulo in São Paulo. Scheidsrechter van dienst is de Turk Cüneyt Çakir.

Zowel de Nederlanders als de Argentijnen blijven beweren dat hun team niet bestaat uit alleen maar Robben en Messi, maar wij weten wel beter en we zullen het je bewijzen ook. Onderstaande statistieken geven perfect aan hoe bepalend en beslissend beide heren zijn voor hun land tijdens dit WK. En vanavond zal één van hen dat weer zijn...

* Arjen Robben trof tot nog toe drie keer doel in Brazilië. Twee prachtige doelpunten in de memorabele openingswedstrijd tegen Spanje en één tegen Australië. Lionel Messi begon het WK eveneens zeer doeltreffend. Na een prachtige aanval mikte hij raak tegen Bosnië-Herzegovina en ook tegen Iran en Nigeria (twee keer) stond hij aan het kanon. Vier tegen drie in het voordeel van de Argentijn dus.

* Robben speelde dit WK tot nog toe 480 minuten. Hij heeft dus gemiddeld 160 minuten nodig per doelpunt. Messi maakte zijn vier treffers in 453 minuten en heeft daarmee gemiddeld per 113 minuten een doelpunt. Ook hier scoort de Argentijn dus iets beter.

* Het schotconversieratio van Robben is 33.33 procent. Dat houdt in dat één op de drie pogingen op doel raak is. Lionel Messi scoorde meer, maar is minder efficiënt dan zijn Nederlandse rivaal. Bij hem ligt het schotconversieratio op 26.67 procent. Robben is dus iets efficiënter dan het Argentijnse dribbelwonder.

* Volgens de statistieken van 'Opta' miste Robben geen enkele 'grote kans'. Een grote kans is volgens Opta een reële mogelijkheid om te scoren, dus niet noodzakelijk schoten op doel, maar eerder een kans één tegen één met de doelman of een open schietkans binnen het strafschopgebied. Iedere reële mogelijkheden die hij kreeg, ging er dus ook in. Ook Messi springt bijzonder zuinig met zijn mogelijkheden om. Hij miste slechts één echt grote kans: in de wedstrijd tegen de Rode Duivels stuitte hij in de slotfase op de goed uitgekomen Thibaut Courtois.

* Robben heeft tot nog toe één assist gegeven. Na een weergaloze sprint vond hij Memphis Depay met een voorzet op maat aan de tweede paal in de wedstrijd tegen Chili. Messi stelde eveneens één ploeggenoot in staat om te scoren, maar zijn assist was wel van goudwaarde. In de achtste finale tegen Zwitserland zette hij Ángel Di María vrij voor doelman Benaglio.

* Zowel tegen Australië als tegen Chili mocht Robben de trofee voor beste speler van de wedstrijd ontvangst nemen. Twee stuks in totaal dus. Messi scoorde de winnende tegen Bosnië-Herzegovina, deed hetzelfde tegen Iran, trof twee keer doel tegen Nigeria en leverde de assist bij de 1-0 tegen Zwitserland. Het leverde hem vier 'man of the match'-trofeeën op.

* Robben zette tot nog toe 36 keer aan voor een dribbel en dat liep in 25 gevallen goed af. Daarmee is zijn slagingspercentage 69.4 procent. Bij Messi ligt dat iets lager: 58 procent. Hij probeerde het wel vaker, 50 keer om precies te zijn, maar 21 keer strandden zijn acties in schoonheid of, want zelfs dat kan gewoon bij 'la Pulga', in onvermogen.

* In totaal verstuurde Robben 138 passes, waarvan er 116 aankwamen en 22 de mist ingingen. Daarmee ligt zijn accuraatheid op 84.06 procent. Messi doet het hier weer net iets minder: 212 verstuurd, 174 goed, 38 mislukt. 82.08 procent van al zijn passes is daarmee succesvol.

* Liefst 55 kilometer en 400 meter legde Robben al af tijdens de 5 wedstrijden die hij speelde. Dat is een ongekend hoog aantal voor een aanvaller. Sommige kwatongen beweren dat Messi veel wandelt en dat blijkt ook wel een beetje uit deze statistiek in vergelijking met Robben. In vijf wedstrijden legde de Argentijn 14 kilomter minder af dan de Nederlander.

Beide spelers zitten dus in een uitstekende vorm en behoren samen met Müller en James tot de smaakmakers van dit WK. Hopelijk zorgen ze vanavond voor een nieuw spektakel waaruit zal blijken wie van hen nu echt de beste is op dit moment.