Gamen vergroot je brein en verbetert talloze andere cognitieve vaardigheden

Video games helpen bij het verbeteren van uw mentale en fysieke gezondheid. Gamen helpt om het geheugen te verbeteren en stress te verlichten en bovendien blijken ze ook de dichtheid van je hersenen te laten toenemen. Daarnaast blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies de laatste jaren dat gamen ronduit gezond kan zijn. Mits je, zoals met alles, niet overdrijft natuurlijk. Games op de Xbox Kinect of Wii, die naast een mentale ook een fysieke inspanning vragen, zorgen er voor dat mensen actiever en fitter blijven.

YOUTHS OPERATE PLAYSTATION CONTROLLERS AT GAMING EXHIBIT

De feiten hieronder, verzameld door Liberty Games, uit wetenschappelijke studies over de positieve effecten van gamen, zorgen voor het ultieme excuus als je jouw vrijdagavond eens wil spenderen aan Call of Duty.

* Gamen is niet voor nerds. 40% van de mensen die online zijn, hebben een spel gespeeld in de laatste 12 maanden.

* Gamen is niet alleen voor mannen. De verhoudingen binnen de gamingwereld zijn 54% mannen en 46% vrouwen.

* 20% van de ouders speelt regelmatig een videospel met hun kinderen.

Woman beating her fiance while playing video games

* Gamen is uitstekend voor het brein. De rechter prefrontale cortex, de rechter hippocampus en de kleine hersenen nemen toe in volume. Daarnaast zorgt gamen ervoor dat je beter wordt in strategisch plannen, ruimtelijke oriëntatie, je oog hand coördinatie en dat de vorming van het geheugen ook verbetert.

* Twaalf uur gamen kan ervoor zorgen dat de leesvaardigheid bij kinderen met dyslexie verbetert.

* Mensen die werken in een call centre en het spel “The Matrix” speelden, hadden 17% minder stress dan hun collega’s die dat niet deden.

* 44% van de tieners met een depressie die SPARX speelden, herstelden volledig.

* 40 uren Starcraft spelen, een real-time strategy game, is voldoende om de flexibiliteit van het brein te verbeteren.

* Een half uurtje Tetris per dag gedurende drie maanden zorgt ervoor dat de dikte van de hersenschors toeneemt met een halve millimeter. De hersenschors speelt een belangrijke rol in taal, geheugen en het waarnemingsvermogen.

Als je dus jong van geest wil blijven, begin dan vandaag nog met gamen.