Ook Twitter houdt de adem in bij penaltyreeksen

Het moment waarop een speler de bal neerlegt, de scheidsrechter fluit , zijn aanloop neemt en trapt, is het moment waarop elke teamgenoot, supporter en neutrale kijker zijn adem inhoudt. En dat blijkt ook zo te zijn op Twitter.

Uit alle data die Twitter verzamelt, blijkt dat de activiteit op het social medium tijdens een penaltyreeks werkt zoals de getijden. Tussen het moment waarop de speler naar de 16 meter wandelt en het moment waarop hij scoort, is het eb. Vanaf het moment dat de bal tegen de netten gaat of gered wordt, is het vloed.

Twitter publiceerde de resultaten op donderdag in een blogpost waarin ook aangekondigd werd dat de hoogste activiteit op één minuut van het WK werd bereikt toen Brazilië de beslissende strafschop omzette en Chili uitschakelde. Er werden toen 388.985 tweets verstuurd.

Om de dramatische ups en downs van de strafschoppen in kaart te brengen, ging Twitter nog dieper zoeken, op zoek naar tweets per seconde. Onderstaande grafiek toont de Braziliaanse shootout tegen Chili en in de vernauwde opening vindt je een uitvergroting van het tweetgedrag tijdens de strafschop van David Luiz.

penalty_snapshot-1

“We vonden dat de activiteit op Twitter aanzienlijk daalde tussen de strafschoppen in. Als de scheidsrechter fluit, wordt het op Twitter stil tot de bal tegen de netten vliegt of gestopt wordt, dan barst ook Twitter los in applaus, teleurstelling of vreugde,” schreef Miguel Rios.