Gouden wissel Wilmots klaart de klus opnieuw

Na een knotsgekke wedstrijd waarin beide landen op elk moment konden scoren, trok België op het nippertje aan het langste eind. En dat deed het dankzij een nieuwe gouden wissel van bondscoach Marc Wilmots. Het inbrengen van Lukaku aan het begin van de verlengingen was misschien wel dé tactische meesterzet van het tornooi.

Lange tijd liep het niet bij de Rode Duivels. Er waren klachten over het spel en de spelbeleving. De Duivels zouden beter kunnen volgens het grote publiek en dat bewezen ze tegen Team USA. Klinsmann was op voorhand gewaarschuwd voor een ontketende Hazard, maar het waren andermaal Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku die het lot van de Amerikanen bezegelden. Daarvoor is Wilmots bijna volledig verantwoordelijk.

BELGAIMAGE-59964254

Van basisspeler naar bankzitter

Romelu Lukaku zou aan dit tornooi als onbetwiste nummer 1 beginnen. De jonge spits van Everton kende een goed jaar bij zijn club, maar schitterde vooral bij de nationale ploeg. Tegen Kroatië was Lukaku nog de held en met het uitvallen van Benteke was er geen enkele discussie over wie zijn plek zou innemen. Romelu Lukaku was overal en niemand twijfelde. Tot het WK twee wedstrijden bezig was voor België. Lukaku kende een ongelukkige start aan dit tornooi. Hij miste scherpte in zijn acties en er werden vragen gesteld bij de technische kwaliteiten van de spits. Of hij de bal in de goede richting kon kaatsen, was niet de vraag. De vraag was of hij überhaupt wel kon kaatsen. De kritiek zwol aan en met de inbreng van Divock Origi, die trouwens ook meer dan uitstekend speelde, werd het duidelijk dat Lukaku een stap opzij moest zetten. Zeer tegen de zin van de Rode Duivel die veel had verwacht van dit WK. Van absolute nummer 1 naar bankzitter. Van hemel naar hel.

BELGAIMAGE-59965732

Van hemel naar hel en terug

Tegen de VS moest Lukaku opnieuw toekijken vanop de bank en zien hoe Origi de ene formidabele dribbel na de andere uit de mouw schudde. Maar scoren deden de Belgen niet, tot Romelu een leeg gespeelde Origi kwam vervangen. Een paar minuten later was het raak. Lukaku vond De Bruyne en die twijfelde niet en passeerde Howard in de verre hoek. 1-0. Een paar minuten later was het Lukaku zelf die mocht juichen en hoe. Hij gooide alle frustratie van zich af in dat schot dat loeihard tegen de netten eindigde. Howard geklopt en 2-0. Lukaku heeft de hemel gezien, daalde af tot in de hel en zit nu weer waar hij hoort, in de hemel, samen met de rest van onze Rode Duivels.

Marc Wilmots, een tactisch genie

BRAZIL SOCCER WORLD CUP RED DEVILS VS UNITED STATES

Deed hij het expres? Lukaku op de bank zetten, prikkelen en laten invallen wanneer hij hem het hardste nodig had? Of was het een kwestie van uitgeputte opties. In ieder geval is het niet de eerste keer dat Wilmots een speler uit een vormdip haalt en het is helemaal niet de eerste keer dat hij met een wissel de wedstrijd beslist. Louis Van Gaal wordt geroemd om zijn tactisch genie, maar Marc Wilmots moet op mentaal vlak bij de spelers niet onder doen. Helemaal niet zelfs. Hoe hij van deze groep individuen een hechte selectie heeft gemaakt, verdient respect. Zelfs Eden Hazard, die vroeger nog misnoegd hamburgers ging eten, speelde zich te pletter gisterenavond. Zowel aanvallend als defensief. Misschien is het tijd dat wij inzien dat Marc Wilmots onze ideale man is en hem het krediet geven op tactisch vlak dat hij verdient. Tegen Argentinië en voornamelijk Lionel Messi moet Wilmots voor het eerst zijn tactisch vernuft laten zien op voetballend vlak. Want hoe stop je Messi af? Wilmots heeft tot zaterdag om wat te bedenken en wij wachten alvast in spanning en vol vertrouwen af.