Dit moet de vreemdste businessdeal van de week zijn

door
Roald
Leestijd 1 min.

De Kerk van Engeland heeft een stuk van de beboste gebieden op het eiland Fiji Vanau Levu aan Kiribati, een eilandnatie in de Stille Oceaan, verkocht voor 8 miljoen dollar. Op dit moment is Kiribati van plan om het perceel te gebruiken voor landbouw, maar de investering is ook een back-up plan voor zijn 103.000 inwoners. De inwoners van Kiribati staan immers op het punt om verzwolgen te worden door de oceaan en zullen binnen bepaalde tijd het eiland moeten verlaten.

"Wij hopen dat we niet iedereen op dit stuk land moeten zetten, maar als het absoluut noodzakelijk is, dan kunnen we dat wel doen," zei president Anote Tong aan Associated Press. Tong wacht op de parlementaire goedkeuring voor de aankoop van de grond.

Waarom bereidt Tong zich voor op een massale exodus naar een land 2000 kilometer verderop?

Dat komt omdat de zeespiegel rond Kiribati met 1,2 centimeter stijgt per jaar. Dat is ongeveer vier keer sneller dan het mondiale gemiddelde en dat komt door de zeestromingen. Sommige deskundigen denken dat het land onder de golven zal zijn verdwenen in 2100. Sommige bewoners echter zien het niet zo rooskleurig in. Zij denken dat ze hun huizen kwijt zullen zijn binnen 20 of 30 jaar.

Dat zijn grimmige vooruitzichten. Maar de huidige situatie is ook niet zo mooi. Omdat het land niet meer dan drie meter boven het zeeniveau ligt, wordt Kiribati momenteel al geconfronteerd met periodieke voedseltekorten die te wijten zijn aan de stijgende getijden. Springtij verwoest huizen en bedrijven maar verhoogt daarnaast ook nog eens het zoutgehalte in de bodem. Bovendien zorgt de opwarming van het oceaanwater ervoor dat het koraal verdwijnt waardoor ook de vissen verdwijnen. Dat is de reden waarom Tong een perceel kocht op Vanau Levu om aan landbouw te doen. Dat zou moeten helpen in de voedselvoorziening van de Kiribati inwoners.

De situatie is zo erg geworden dat sommige Kiribati bewoners hebben geprobeerd om asiel aan te vragen in Nieuw-Zeeland, met het argument dat de verbranding van fossiele brandstoffen door de industriële landen een vorm van vervolging is van mensen die kwetsbaar zijn voor de gevolgen ervan. Tot nu toe hebben rechtbanken deze argumenten voor emigratie genegeerd waardoor de regering van Kiribati naar een andere oplossing zocht.