Giftig element in zonnepanelen kan vervangen worden door ingrediënt van tofoe

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Dunnefilmzonnecellen zijn flexibele en compactere zonnepanelen die men op allerlei oppervlakken kan bevestigen. Jammer genoeg is er cadmiumchloride, een giftig en duur goedje, nodig om de zonnecellen te produceren. Maar wetenschappers van de University of Liverpool hebben nu met magnesiumchloride een goedkopere vervanger gevonden, een vervangproduct dat zo onschuldig is dat het zelfs gebruikt wordt om tofoe te maken.

De energieproductie van een zonnecel vergroot wanneer er een laagje cadmiumchloride op gestreken wordt maar dat proces is giftig, mogelijk kankerverwekkend en bijzonder duur. Ionen van het cadmium kunnen overblijven in het afvalwater, dat grondig gefilterd moet worden, en de werknemers moeten beschermende kledij dragen. Het laagje cadmium op de zonnecel is uiteindelijk niet giftig, maar het is moeilijk om tot dat punt te komen.

Jon Major, fysicus aan de University of Liverpool, besloot om samen met zijn team te zoeken naar een goede, niet-giftige vervanger van cadmiumchloride. Uiteindelijk vonden ze magnesiumchloride, dat gebruikt wordt om tofoe te produceren, een ingrediënt is in badzout en ook gebruikt wordt om de wegen ijsvrij te maken.

Magnesiumchloride is ongeveer even efficiënt als cadmiumchloride en is driehonderd keer goedkoper. Het is niet gevaarlijk voor mens of milieu, dus grondige waterfiltering en beschermende kledij zijn niet meer nodig. Daarbovenop komt dan ook nog eens dat magnesiumchloride eenvoudiger aan te brengen is dan cadmiumchloride.

Producenten van zonnecellen beweren dat de productieprijs niet meteen zal zakken maar het is wel goed te horen dat een bijzonder giftig product vervangen kan worden door iets dat je in je bad kan gieten. Je gaat je bijna afvragen waarom ze ooit met het giftige product begonnen zijn.