Spelers zijn ongerust over de hitte in Brazilië, maar eigenlijk brengt die alleen maar het beste in hen naar boven

Spelers en coaches van voornamelijk Europese teams waren in paniek toen Brazilië werd aangeduid als gastheer voor het WK. De hitte en de luchtvochtigheid zou ervoor zorgen dat de spelers niet vooruit te branden zijn, maar uit recent onderzoek blijkt dat de effecten van hoge temperaturen niet allemaal slecht zijn voor de prestaties van de voetballers.

In 2012 ontwierp een team van sport-onderzoekers, onder leiding van  Magni Mohrvan de Universiteit van Exeter een experiment om de effecten van temperatuur op voetbal prestaties te onderzoeken. Mohr en zijn co-auteurs worven 17 mannelijke voetballers aan, die op alle posities actief waren en ze lieten hen twee wedstrijden spelen, zes dagen na elkaar. De eerste gamecontrolevond plaats in een overdekte hal met een temperatuur van ongeveer 21 graden. De tweede wedstrijd werd buiten gespeeld bij een onaangename temperatuur van bijna 40 graden. De onderzoekers gebruikten camera’s en tracking devices om gegevens over de totaal afgelegde afstand door de spelers in de loop van elk spel en de hoeveelheid tijd die per spel al sprintend of hardlopend werd doorgebracht.

Uit de resultaten bleek dat de spelers meer afstand aflegden als het weer comfortabeler was. De totale afstand was 7% kleiner in de extreme hitte. Maar atleten presteerden wel beter in die extreme hitte. Hun sprintsnelheid was 4% sneller dan normaal in de hogere temperatuur en het slagingspercentage voor de passes ging van 66% naar meer dan 73%. De atleten die speelden in de hitte hadden ook 25% meer balcontacten.

Daarnaast bleken de spelers niet meer vermoeid te zijn na de wedstrijd in de hitte. Mohr en zijn team lieten de spelers een sprint test afleggen voor en na de wedstrijd. Alle spelers waren, zoals te verwachten, trager na de wedstrijd maar de vermindering van de snelheid was niet groter bij de spelers die in de hitte hadden gespeeld.