Zuid-Afrikaanse dakloze geeft boeken en boekbesprekingen

Eind vorig jaar ontmoette de Zuid-Afrikaanse regisseur Tebogo Malope een bijzondere dakloze man. Philani Dladla, ook wel bekend als de dakloze boekenwurm, geeft boekenbesprekingen en verkoopt boeken aan voorbijgangers in plaats van te bedelen. Malope  besloot om de man te interviewen en dat op te nemen. Zijn filmpje en het verhaal van Dladla veroveren nu het internet. 

Dladla is blijkbaar helemaal bezeten door boeken. Hij beweert dat het boeken zijn die hem gered hebben van zijn drugsverslaving en probeert nu andere mensen aan te zetten tot lezen. Hij staat altijd open voor een praatje over boeken of om een auteur aan te bevelen. Hij leeft van het beetje geld dat hij verdient door boeken te verkopen, maar hij deelt dat ook met zijn dakloze lotgenoten.

Voor Dlaldla is het belangrijk dat kinderen beginnen lezen. Ondanks dat de boeken voor hem een bron van inkomen en plezier zijn, geeft hij boeken weg aan kinderen. “Het is belangrijke dat lezen een levenslange gewoonte wordt voor kinderen”, zegt Dladla in het interview. “Lezen is niet schadelijk. Schadelijke kennis bestaat niet. Lezen kan je enkel een beter persoon maken”, aldus Dladla.

Naast mensen aanzetten tot lezen, probeert Dladla ook te inspireren. Op Facebook postte hij onlangs dat “je niet rijk hoeft te zijn om de wereld te veranderen. Begin met wat je hebt. Als je één persoon hebt kunnen inspireren, ben je erin geslaagd om de wereld te veranderen.”