Terugblik op de groepsfase deel II: magische Messi en dolle Duivels

Tijd om eens terug te blikken op groeden E, F, G en natuurlijk de groep met onze Belgen, H.

Groep E

In groep E zochten de Fransen naar eerherstel. De laatste eindtornooien eindigden dramatisch voor Frankrijk en de spelers van Domenech waren erop gebrand om goede resultaten neer te zetten en dat deden ze dan ook. Frankrijk won overtuigend van Honduras en Zwitserland en plaatste zich al na twee wedstrijden voor de volgende ronde. Zwitserland is het andere land dat naar de achtste finales gaat en dat heeft het te danken aan de Messi van de Alpen, Shaqiri. De grote ster van de Zwitsers zorgde met een hattrick voor een ticket naar de volgende ronde.

https://www.youtube.com/watch?v=NXYfUlT-eg4

Ster van de groep

Benzema

Ondanks de sterke prestatie van Shaqiri hebben we toch gekozen voor Karim Benzema. De spits had al afgetekend leider moeten zijn in het topschuttersklassement maar zag twee doelpunten onterecht afgekeurd worden. De spits van Real Madrid koppelt eindelijk zijn grote voetbaltalent aan scorend vermogen en zorgt met zijn flitsend aanvalsspel voor het mooie weer bij de Fransen. Benzema scoorde zelf driemaal en bereidde ook nog twee treffers voor.

Groep F

Groep F leek de minst aantrekkelijke. De groepswinst moest naar Argentinië gaan en de nummer twee zou Bosnië wel worden. Helaas werd het voor Bosnië geen mooi debuut. Ze verloren tegen Argentinië en Nigeria en wisten toen al dat de laatste wedstrijd niet meer uitmaakte. Voor Argentinië was de opdracht duidelijk. 9 op 9 halen was het enige doel in deze groepsfase en daarin is de ploeg van Sabella geslaagd.

https://www.youtube.com/watch?v=eZNNEY5TsXo

Ster van de groep

BELGAIMAGE-59732034

Wie anders dan Lionel Messi verdient deze titel? De kleine Argentijn won alle groepswedstrijden haast op zijn eentje en leek in de laatste wedstrijd weer op de oude Messi. Hij straalt weer spelvreugde uit en is weer even onmisbaar en onnavolgbaar als vroeger. Kan Messi in de voetsporen van Maradona treden en Argentinië op zijn eentje naar de wereldtitel schieten?

Groep G

In deze groep zaten Duitsland, Portugal, Ghana en de VS. De groep werd onmiddellijk gebombardeerd tot de groep des doods, maar dat hield maar één speeldag stand. Duitsland verpulverde Portugal en de VS wonnen van Ghana. De twee winnaars gingen ook gewoon door. Een half fitte Ronaldo kon Portugal tegen Ghana niet behoeden voor de uitschakeling. De VS zijn trouwens de nieuwe tegenstander van België.

https://www.youtube.com/watch?v=6hFPI5sgOg8

Ster van de groep

Muller

De keuze was niet heel moeilijk. Er stak één man met kop en schouders uit boven de rest en dat was Thomas Müller. Müller maakte een hattrick tegen Portugal en scoorde ook tegen de VS. Hij deelt de topscorerslijst met Neymar en Messi. De aanvaller van Duitsland heeft zich moeiteloos bij de absolute top genesteld en is niet van plan om daar snel weer uit te vallen.

Groep H

En dan zijn we eindelijk aanbeland bij de groep van België. Dit was veruit de makkelijkste groep op papier maar toch kenden de Rode Duivels de nodige moeilijkheden met hun tegenstanders. De Belgen haalden wel 9 op 9 en dat is iets dat alleen Duitsland, Argentinië, Nederland en  Colombia deden. Een knappe prestatie dus van onze Duivels.

Ster van de groep

Mertens

Het is niet gemakkelijk om één iemand eruit te halen die het beter heeft gedaan dan de rest. Fellaini en Mertens waren invallers van wereldklasse, Hazard liet bij vlagen zien waarom hij bij de 10 beste spelers ter wereld hoort en Divock Origi verraste vriend en vijand met een knalprestatie. En dan heb je nog het secure keeperswerk van Courtois, het stijlvol verdedigen van Kompany en de heerlijke passes van Kevin De Bruyne. Als we dan toch moeten kiezen, dan kiezen we voor Mertens. De kleine dribbelaar van Napoli haalde alle spanning weg door in de openingsmatch de winnende treffer hard binnen te knallen. Mertens geeft de ploeg schwung en bij tijd en wijle zelfs vleugels. De bezieling van het dribbelwonder is prachtig om te zien en we hopen dan ook dat Wilmots Mertens gewoon steevast in de basis zal zetten.

BRAZIL SOCCER WORLD CUP RED DEVILS RUSSIA

En we hebben nog een ster die in de groepsfase de wereld veroverde. Axelle Despiegelaere werd gefilmd tijdens de eerste wedstrijd van de Rode Duivels en ondertussen zijn haar foto’s overal te zien. De 17-jarige schone belichaamt het enthousiasme van alle Belgische fans in Brazilië. Over onze fans gesproken. De Rode Duivels-gekte is alomtegenwoordig en iets moois om te zien. Iedereen is vriendelijk, vrolijk en verbonden. Het WK voetbal en de goede prestaties van onze nationale ploeg zorgen voor een fantastische sfeer die ons land te lang heeft moeten missen. Hopelijk maken Kompany en co er nog iets moois van. Te beginnen met de wedstrijd tegen de Verenigde Staten.