Voorproefje van de dag: Verenigde Staten – Duitsland

Vanavond om 18:00u spelen Duitsland en de VS tegen elkaar. De inzet lijkt om groepswinst te gaan, maar mits een mirakeltje in Portugal-Ghana kan het voor één van beide ploegen ook dramatisch eindigen. Dit is het voorproefje van de dag, want de wedstrijd van de dag is natuurlijk België-Zuid-Korea om 22:00u.

In groep G zitten Duitsland, VS, Ghana en Portugal. Duitsland en de VS hebben elk 4 punten, Portugal en Ghana staan op één punt. Het speciale aan deze puntenverdeling is dat Duitsland en de VS eigenlijk het lot in eigen handen hebben. Bij een gelijkspel gaan immers beide ploegen door en aangezien Jürgen Klinsmann, de bondscoach van de VS, een Duitser is en ook voor het Duitse nationale team heeft gespeeld, twijfelt niemand er aan dat deze wedstrijd zal eindigen in een salonremise. Bovendien is Klinsmann ook goed bevriend met de bondscoach van Duitsland, Joachim Löw. Het lijkt er dus op dat we een saaie wedstrijd zullen krijgen die uiteindelijk eindigt in een bloedeloze 0-0.

BELGAIMAGE-59616772

Het bedrog van Gijon

Het is uiteraard niet de eerste keer dat twee teams kunnen afspreken om niet vol voor de winst te gaan en een resultaat regelen dat voor hen beide gunstig is. In 1982 speelde Oostenrijk tegen West-Duitsland. Deze wedstrijd wordt het bedrog van Gijon genoemd en wel om deze reden.

De wedstrijd tussen West-Duitsland en Oostenrijk was de laatste in Groep B. Algerije had een dag eerder al met 3-2 gewonnen van Chili en West-Duitsland en Oostenrijk wisten dat een Duitse overwinning met één of twee doelpunten voor beide landen voldoende zou zijn voor kwalificatie naar de volgende ronde. Elk ander resultaat zou gunstig zijn voor Algerije en dus ten koste gaan van of West-Duitsland of Oostenrijk.

West-Duitsland kwam in de wedstrijd al snel met 1-0 voor door een doelpunt van Hrubesch. Wat na de Duitse goal volgde was het langdurig en schaamteloos rondspelen van de bal rond de middencirkel, tot grote woede van de Spaanse en Algerijnse fans die getuige waren van het akkoordje tussen West-Duitsland en Oostenrijk ten koste van Algerije. De wedstrijd had tot gevolg dat de wereldvoetbalbond besloot dat de afsluitende groepswedstrijden voortaan op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip moeten worden gespeeld. Deze regel geldt tot op de dag van vandaag. Ook de UEFA hanteert deze regel tijdens het EK.

Doelpuntenfestijn

BELGAIMAGE-59582634

Maar blijkbaar zorgt deze regel er niet volledig voor dat teams geen akkoordjes kunnen sluiten. Vanavond zullen we dus misschien getuige zijn van Het bedrog van Recife. Al wordt er gerekend op de sportiviteit van beide landen. Beide bondscoaches beweren ook bij hoog en bij laag dat ze zullen spelen voor de winst. Laat ons hopen dat dit ook de waarheid is, want dan gaan we een doelpuntenfestijn voorgeschoteld krijgen. In de laatste vier confrontaties tussen Duitsland en de Verenigde Staten vielen maar liefst 19 doelpunten. Dat is een gemiddelde van 4,8 goals per wedstrijd. Doen ze vanavond even vlot de netten trillen?

Op 2 juni 2013 deden ze dat tijdens een vriendschappelijke wedstrijd wel. De VS wonnen met 4-3 van de Duitsers.

En dan nog dit

De spelers van de Duitse nationale ploeg doen meer dan alleen Portugal verpletteren. De onverschrokken voetballers van Duitsland hebben hobby’s die ze graag delen via Instagram. Hieronder volgt een selectie van de meest absurde hobby’s van de Duitsers.

Sami Khedira gaat graag op safari in zijn vrije tijd.

DuitslandVS

Philipp Lahm houdt van Duitse tradities.

DuitslandVS3

Per Mertesacker bezoekt zijn familie.

DuitslandVS4

Mario Götze schreeuwt graag tegen kindjes.

DuitslandVS6

André Schürrle bakt graag eitjes.

DuitslandVS7

En Manuel Neuer is een chocofanaat.

DuitslandVS8