Twaalf zaken die je beter vermijdt tijdens een sollicitatiegesprek

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Een sollicitatiegesprek is een belangrijk moment om een goede indruk te maken op je potentiële werkgever. Jessica Liebman, de verantwoordelijke voor sollicitatiegesprekken bij de Amerikaanse website Business Insider, had de voorbije vier jaar heel wat gesprekken met mogelijke werknemers. Ze weet dus perfect wat je beter niet doet tijdens zo'n gesprek en somt daar 12 voorbeelden van op.

1. Kom niet veel te vroeg, daardoor krijgt de interviewer het gevoel dat hij zijn werk moet laten vallen om het sollicitatiegesprek te beginnen. Zorg ervoor dat je zo'n vijf minuutjes op voorhand arriveert, maar geen half uur.

2. Breng zelf geen kop koffie mee. Dat is niet professioneel en de interviewer kan jaloers worden dat hij of zij zelf geen drankje heeft.

3. Raak je gezicht niet aan en speel zeker niet met je haar, snor of baard tijdens het gesprek. Dat is storend voor de persoon die tegenover je zit.

4. Als je gevraagd wordt om een test te doen na het gesprek, doe die dan ook. Het maakt niet uit dat je ergens moet zijn. Als je de test niet doet, smelten je kansen op de job als sneeuw voor de zon.

5. Zorg ervoor dat je adem niet stinkt. Als je gesprekspartner aan de andere kant van tafel kan ruiken wat je gegeten hebt, zal die geneigd zijn om je niet aan te nemen.

6. Zeg niet dat je niet weet wat je wil. Als je dat zegt, laat je een onzekere indruk achter. Je weet perfect wat je wilt en dat is de job waarvoor je solliciteert.

7. Zeg niet dat je echt een job wilt, je wilt DEZE job,die waarvoor je solliciteert.

8. Vermijd fouten als je over het bedrijf praat. Zorg dat je je huiswerk gedaan hebt, dat je weet wat ze doen, wie ze zijn en wat voor hen belangrijk is.

9. Vraag niet "Wat zijn de werkuren?". Zo toon je dat je enkel tussen de werkuren wil werken. Vraag eerder "Hoe ziet een typische dag eruit?".

10. Klaag niet over je vorige job of baas. Dat geeft een slechte indruk.

11. Stel na het sollicitatiegesprek minstens één vraag. Dat toont dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf.

12. De vraag die je stelt na het sollicitatiegesprek moet wel gerelateerd zijn aan het bedrijf of de job. Vraag de interviewer niet naar zijn favoriete film.