Tomorrowland haalt opgelucht adem

Het dancefestival Tomorrowland in Boom kan zoals gepland plaatsvinden. Het hof van beroep in Antwerpen heeft de klacht van de zeven buurtbewoners ongegrond verklaard. Ze moeten zelfs opdraaien voor alle gerechtskosten, goed voor ruim 10.000 euro.

De zes maanden durende onzekerheid of Tomorrowland wel kon doorgaan, woog op de organisatoren en de medewerkers, wat de ontlading des te groter maakte. «We zijn superopgelucht», reageert woordvoerster Debby Wilmsen. «En blij dat we nu verder kunnen werken aan de verjaardagseditie van Tomorrowland. De opbouw van het festival is maandag gestart en vrijdag stellen we ons thema ‘Key to happiness’ voor. We blijven ook inzetten op onze buurtwerking, wat een belangrijke prioriteit is. Ook de zeven klagers willen we daar in blijven betrekken.»

Voor de tiende verjaardag van Tomorrowland plant organisator ID&T dit jaar twee festivalweekends in juli met in totaal 360.000 bezoekers. De zeven buren vreesden nog meer overlast en dagvaardden de festivalorganisator, de provincie Antwerpen en de gemeenten Boom en Rumst in kort geding. Ze eisten niets minder dan een verbod op het festival. Het hof oordeelde dat ID&T al het mogelijke doet om de geluidshinder voor de omwonenden zo aanvaardbaar mogelijk te houden. De organisatoren verklaarden zich tijdens de behandeling van de zaak bereid om de geluidstechnieken toe te lichten en benadrukten volgens het hof terecht dat Tomorrowland al diverse internationale awards kreeg als best georganiseerde muziekfestival. Het hof vond het voorts niet bewezen dat de provincie Antwerpen en de gemeenten Boom en Rumst op onwettelijke wijze gehandeld zouden hebben bij het verlenen van de vergunningen, zoals door de buren werd gesuggereerd. De gevorderde maatregelen werden bijgevolg ongegrond verklaard. De zeven klagers werden bovendien veroordeeld tot de betaling van de gerechtskosten voor ID&T, de provincie en de gemeenten, wat op 10.560 euro neerkomt.