Londen wil bewakingscamera’s op dubbeldekkers nuttiger maken

De typische Londense dubbeldekkers zijn er niet uit het straatbeeld weg te denken, maar ze hebben één klein probleempje. Als je bovenaan gaat zoeken voor een plaatsje en alles daar bezet is moet je opnieuw naar beneden afdruipen. Dat wil Transport for London (TfL) nu verhelpen door nieuwe technologie los te laten op de bewakingscamera’s die er al hangen.

De huidige bewakingscamera’s hebben niet de beste resolutie maar dat is geen probleem voor het bedrijf achter deze technologie, Timespace. Hun technologie maakt gebruik van High Dynamic Range imaging, ofwel HDR. Daarbij worden de beste delen van een aantal foto’s samengevoegd in één duidelijke foto, waarvan de technologie dan kan afleiden welke stoeltjes bezet zijn. Die informatie zal dan getoond worden op een scherm op de onderste verdieping van de bus. De onderstaande video legt een gelijkaardige technologie uit, die analyses maakt van klantengedrag door gebruik van bewakingscamera’s.

Deze technologie maakt bewakingscamera’s net dat tikkeltje nuttiger, zonder dat er een verdere inbreuk is op de privacy. De camera’s filmen nog altijd hetzelfde als wat ze vroeger filmden, ze geven de gebruikers van de Londense bussen nu nog een beetje extra informatie. TfL is ook aan het experimenteren met een gelijkaardig systeem om het gedrag van voetgangers aan kruispunten te analyseren, in de hoop om zo het voetverkeer vlotter te laten verlopen.