Het mysterie rond het haar van Ronaldo

Als je prestaties de pers niet aan het schrijven kunnen zetten en je bent een wereldster, dan zoeken ze wel wat anders. Zo was niet de bleke prestatie van Cristiano Ronaldo op het veld tegen de USA het onderwerp van de dag, maar wel zijn opvallende, nieuwe kapsel.

De zigzag streep door Ronaldo’s haar, of “Ziggy” was het onderwerp van  gesprek tijdens de wedstrijd en werd bespot door het grootste deel van de wereldbevolking. Maar zou het de mening van die spottende wereldbevolking doen veranderen als bleek dat de streep een eerbetoon aan een kindje met kanker was?

Bqxc6u1CUAA6FQl

Op Twitter circuleert er een artikel over Ronaldo en een kind genaamd Erik. Erik had een hersentumor die verwijderd moest worden, maar zijn ouders hadden geen geld. Toen Ronaldo dat hoorde, besloot hij om de  80.000 dollar te betalen die nodig waren voor de operatie. Dit zijn de feiten, dit is echt gebeurd. Het volgende is misschien waar maar misschien ook niet. Alle tweets die volgden op dat artikel zeiden dat Ronaldo zijn haar had laten knippen in de vorm van het litteken van Erik na zijn operatie.

Dit hartverwarmende verhaal over een superatleet en wereldster die het leven van een jong kind redde, veroverde in seconden het hele internet.

Maar is het wel waar?

Deadspin deed een beetje research op het internet en vond iets dat mensen in minder dan vijf minuten ook zelf zouden vinden:

■ Het oorspronkelijke artikel over Ronaldo die de operatie van Erik bekostigt, is van maart

■ Geen feitelijke nieuwsberichten zijn opgedoken die zeggen dat Ronaldo zijn kapsel veranderde als eerbetoon aan het kind.

Het enige wat Ronaldo zonder twijfel deed, is het betalen van de operatiekosten. Al het overige is pure speculatie.

Het is niet de eerste keer dat er een gebeurtenis op het WK wordt aangegrepen om schaamteloos artikels te verzinnen en op views te jagen. Eerder was er veel commotie rond Serey Die. De speler van Ivoorkust kon zijn tranen niet bedwingen tijdens het volkslied, wat aanvankelijk voor hilariteit en onbegrip zorgde op het internet.

Maar niet veel later, na al de spot en het hoongelach, kwam er een bericht naar buiten dat Serey Die nog geen twee uur voor de wedstrijd te horen had gekregen dat zijn vader was overleden. De spot maakte plaats voor begrip en de publieke opinie keerde over de Ivoriaan. Van overdreven patriot, tot emotioneel gebroken man die toch de wedstrijd wilde spelen ondanks het slechte nieuws dat hij te horen kreeg.

https://www.youtube.com/watch?v=ywUF-EcFzKI

Maar dat verhaal was niet helemaal de waarheid. Serey Die postte een foto op instagram waar hij zich verontschuldigde voor het verlies (Ivoorkust verloor met 2-1 van Colombia en Serey Die maakte de cruciale fout bij het tweede doelpunt van Colombia) en legde uit waarom hij zo moest huilen. Het was niet omdat zijn vader kort voor de match overleden was, want die bleek uiteindelijk al tien jaar geleden gestorven te zijn. Hij werd overmand door zijn emoties tijdens het volkslied omdat hij van Ivoorkust houdt en het een hele eer vindt dat hij mag spelen voor zijn land.

Zo zie je maar dat je niet alles dat circuleert en hot is op het net zomaar moet geloven.