Deze video tegen te snel rijden is zo schokkerend dat hij pas na 21 uur op tv mag

In Noord-Ierland hebben ze een video gemaakt om mensen te sensibiliseren voor de gevaren van te snel rijden. Dat doen ze op een schokkerende manier. Sinds 2000 zijn al 391 mensen gestorven in Noord-Ierland doordat een bestuurder te snel reed. Achtentwintig slachtoffers waren nog kinderen.

Achtentwintig kinderen is de gemiddelde grootte van een klasje, dachten ze bij het maken van deze video. Daarin zie je hoe iemand de controle over zijn wagen verliest door te snel rijden en crasht op een klasje kinderen. Nadien krijg je nog een beeld van een verlaten klaslokaaltje.

De toezichthouders voor televisie in Noord-Ierland hebben al besloten dat de video pas na 21 uur mag worden uitgezonden omdat de beelden zo schokkerend zijn. Er gaan stemmen op dat er waarschuwingen moeten getoond worden voordat de video op tv verschijnen. “We hebben gekozen voor een groep kinderen als slachtoffer in deze video omdat dat bestuurders aanzet om na te denken over hun snelheid”, reageert het Department of the Environment, de verantwoordelijke instelling voor deze video. “De angst om een kind te doden is één van de weinige factoren waardoor een bestuurder zal beslissen om minder snel te rijden.”

“Het doel van deze campagne is om voor eens en altijd een einde te maken aan de valse percepties die vele bestuurders hebben over de verschrikkelijke gevolgen van te snel rijden”, zegt Mark Durkan, minister van Verkeersveiligheid van Noord-Ierland. “Daarvoor gebruiken we deze emotionele en ongemakkelijke boodschap.”