Universiteit in de VS geeft nu ook gamers een atletische beurs

In Amerika kunnen studenten die uitblinken in een bepaalde sport een beurs krijgen aan een universiteit, maar in de Robert Morris University in Illinois is het begrip ‘sport’ wel zeer breed. Zij hebben hun programma voor atletische beurzen aangepast zodat professionele gamers ook in aanmerking komen voor zo’n beurs. De universiteit is begonnen met professionele spelers van het spel League of Legends te werven met een beurs die tot 50% van hun kosten aan de universiteit dekt. Volgens IGN, een site gewijd aan games, komt dat neer op zo’n 19.000 dollar (14.000 euro). 

Het gratis spel League of Legends is één van de grootste spellen van de wereld. Zevenentwintig miljoen mensen spelen het dagelijks en ontwikkelaar Riot Games organiseert regelmatig e-sportsevenementen, met miljoenen dollars als prijzengeld voor teams van over de hele wereld. E-sports is de verzamelnaam voor alle competitieve toernooien van games, ofwel professionele gamers. De lijnen tussen e-sports en gewone sporten zijn in Amerika aan het vervagen. Zo gaf de Amerikaanse staat vorig jaar al visa’s aan professionele gamers en werden ze erkend als professionele ‘atleten’.

In een statement legde Kurt Melcher van de Robert Morris University uit dat zij “e-sports zien als een legitieme sport” en dat League of Legends een “competitief en uitdagend spel is, waarbij teamwork zeer belangrijk is om succesvol te zijn”. De universiteit werft 27 gamers aan om drie teams van negen spelers te maken, die mee zullen doen aan de ‘North American Collegiate Championship’, een competitie waarmee 100.000 dollar (73.500 euro) te winnen valt.