Spinnen zijn nog enger dan je dacht

Wetenschappers hebben ontdekt dat er spinnen niet enkel op insecten jagen. Er zijn minstens vijf spinnenfamilies die vissen vangen in het wild en nog drie andere spinnensoorten vingen ook vissen in het laboratorium. In sommige gevallen gebruikten de spinnen een krachtig gif om vissen te doden die groter zijn dan zichzelf.

Martin Nyffeler van de Universiteit van Bazel in Switserland en Bradley Pusey van de Universiteit van West-Australië deden onderzoek naar spinnen die vis eten en publiceerden hun resultaten onlangs in het wetenschappelijk magazine Plos One. Zij vonden dat er op elk continent, behalve Antarctica, spinnen zijn die vis eten. De spinnen leven altijd in de nabijheid van meertjes, moerassen of riviertjes. Sommigen kunnen zwemmen of duiken, anderen kunnen zwemmen. Over het algemeen hebben ze allemaal een krachtige zenuwgiffen en enzymen, die sterk genoeg zijn om vissen twee keer hun lengte te doden en verorberen.

Vooral in de moerassen van Florida troffen de onderzoekers veel visetende spinnen aan. Daar haken spinnen zich met hun achterste poten vast aan een steen of een plant en rusten ze met hun voorste poten op het wateroppervlak, terwijl ze wachten om toe te slagen. Als de vis gevangen is, sleept de spin deze terug op het droge. Dan begint voor de spin een feestmaaltijd, die enkele uren kan duren.

“Uit ons onderzoek blijkt dat vissen af en toe de prooi zijn en een aanzienlijke voedingswaarde hebben voor spinnen”, legt Nyffeler uit. Alsof spinnen nog niet eng genoeg waren.