Noord-Korea kan niet lachen met nieuwe komedie

Vorige week verscheen een trailer voor de film The Interview met James Franco en Seth Rogen. In die film spelen zij talkshowhosts die een interview mogen afnemen met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De Amerikaanse overheid ziet een unieke kans en neemt hen in dienst als geheime agenten om de Kim Jong-un te vermoorden, met doldwaze scenes als gevolg.

Maar niet iedereen kan lachen met het concept van de film. In een interview met de Britse krant The Telegraph zei Kim Myong-chol, onofficieel woordvoerder voor het Noord-Koreaanse regime, dat de film “de wanhoop van de Amerikaanse samenleving toont.”
“Er zit een speciaal soort ironie in de verhaallijn. Een moordaanslag op een buitenlands leider weerspiegelt wat Amerika gedaan heeft in Afghanistan, Irak, Syrië en Oekraïne. Laten we ook niet vergeten dat het Amerikanen waren die John F. Kennedy hebben vermoord. Obama moet opletten dat Amerikaanse militairen hem ook niet willen vermoorden”, vertelt Kim Myong-chol.

Kim Myong-chol verwerpt Hollywoordfilms, die volgens hem vol moorden en executies zitten. Hij verkiest Britse films, die veel realistischer zouden zijn. “James Bond is een goed personage en zijn films zijn veel aangenamer dan Amerikaanse films”, zei Kim Myong-chol aan The Telegraph. Die appreciatie toont hij echter niet voor Die Another Day, waarin Bond het moet opnemen tegen Noord-Koreaanse slechteriken. De Noord-Koreaanse media bestempelde Die Another Day als ‘gemeen en vervloekt’.

Ondanks de kritiek verwacht Kim Myong-chol wel dat Kim Jong-un de film, die in oktober uitkomt, zal bekijken. Hopelijk ontketent de film geen internationale conflicten.