7 kleine dingen die je meteen kan doen om je ogen te beschermen

Veel mensen, vooral zij die achter een computer werken, spenderen grote delen van hun tijd achter één of ander digitaal scherm. Een computerscherm, een televisie, het scherm van je smartphone,…  noem maar op. Na verloop van tijd beginnen je ogen vermoeid te raken. Dat komt doordat je minder met je ogen begint te knipperen wanneer je naar een scherm staart. Met de ogen knipperen zorgt ervoor dat ze opnieuw bevochtigd worden en dat is belangrijk voor je ogen. Verminderd knipperen van de ogen is een vaak geassocieerd met Computer Vision Syndrome, een syndroom waarvan je hoofdpijn, droge ogen, onscherp zicht, pijn aan nek en schouders en gevoeligheid voor licht krijgt. Dat is niet alles, blauw licht dat alle schermen uitstralen heeft een invloed op je slaappatroon en op hoe je kleuren waarneemt. Gelukkig hebben wij zeven tips die je meteen kan doen die goed zijn voor je ogen.

1. Dim de lichten

Ideaal gezien is je computerscherm de helderste directe lichtbron in je kamer. Doe andere lampen uit of zorg ervoor dat het licht niet direct in je ogen schijnt zodat er slechts één helder object in je gezichtsveld is.

2. Vermijd zonlicht op je scherm

Als je scherm naar een raam is gericht kan het zijn dat er één plek is die helderder is op je scherm. Je ogen hebben moeite met zich aan te passen aan de helderheid, wat kan leiden tot ongemak. Je kan je natuurlijk een scherm aanschaffen dat zonlicht niet reflecteert of je kan je scherm gewoon wegdraaien van het raam. Je scherm regelmatig schoon maken helpt ook.

3. Minimaliseer je blootstelling aan blauw licht

Zorg ervoor dat je twee tot drie uur voordat je gaat slapen niet meer blootgesteld wordt aan blauw licht want dat beïnvloedt je slaappatroon. Doorheen de dag kan je programma’s als flux gebruiken. Dat is een programma dat de kleuren van je scherm bepaalt aan de hand van het tijdstip.

4. Volg de 20-20-20-regel

De 20-20-20-regel houdt in dat je elke 20 minuten 20 seconden wegkijkt van je scherm en je ogen focust op een object dat minstens 6 meter (20 voet) van je verwijderd is, zodat je je ogen variatie geeft.

5. Maak je werkplaats vriendelijk voor je ogen

De meeste mensen zitten verkeerd aan hun bureau, waardoor ze te dicht bij hun scherm zitten, waardoor de ogen te veel belast wordt. Deze site geeft je de ideale hoogte van je stoel, je scherm en je toetsenbord om volledig ergonomisch te zitten.

6. Zorg dat je voldoende vitamine A inneemt

Retinal is een derivaat van vitamine A dat een belangrijke rol speelt voor de staafjes in je netvlies. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en oogziektes. Vitamine A vind je terug in groenten zoals wortels, zoete aardappelen en bladgroenten.

7. Luister naar je ogen

Als je voelt dat je ogen vermoeid zijn, dan zijn ze ook daadwerkelijk vermoeid. Negeer de tekenen niet en gun je ogen wat rust. Neem eventjes pauze, knipper een aantal keer snel met je ogen, laat je ogen rollen in het patroon van een 8 of hou je handen eventjes voor je ogen. Zo geef je je ogen wat variatie en zullen ze minder vermoeid zijn.