Langdurig zitten verhoogt het risico op bepaalde kankers

Er is een verband tussen langdurig zitten en de kans dat je darm- of baarmoederkanker oploopt. Dat ontdekten Daniela Schmid van de Universität Regensburg en haar co-auteur Graham A. Colditz van de Washington University School of Medicine bij herzieningen van wetenschappelijke onderzoeken.

In het totaal herzag Schmid 42 onderzoeken en haar co-auteur Colditz bekeek de situaties van zo’n 69.000 kankerpatiënten om tot de conclusie te komen dat sedentair gedrag het risico op baarmoeder- en darmkanker vergroot. Per schijf van twee uur zitten op een gemiddelde dag verhoogt de kans op darmkanker met 8% en op baarmoederkanker met 10%.

“Kanker is een complexe ziekte met een heel aantal oorzaken, waaronder genetische factoren en invloeden vanuit de omgeving, maar ook je levensstijl kan kanker veroorzaken”, legt Schmid uit. “Lang zitten heeft niet enkel een invloed op diabetes en hartaandoeningen, maar ook op kanker.”

Het onderzoek vond dat baarmoeder- en darmkanker het sterkst gelinkt waren aan een sedentaire levensstijl, maar ook longkanker komt meer voor bij mensen die veel zitten. Op borst-, teelbal-, prostaat-, slokdarm- en eierstokkanker heeft het blijkbaar geen invloed.

De studie merkte ook op dat veel zitten voor de televisie slechter is dan veel zitten op het werk. “Dat komt omdat er achter de televisie vaak gesnoept of gerookt wordt”, verklaart Schmid. “Veel zitten leidt tot gezondheidsproblemen door vele mechanismes. Obesitas is een deel van de verklaring waarom veel zitten de kansen op baarmoeder- en darmkanker verhoogt maar er kunnen ook andere mechanismes aan het werk zijn.”

“Een herziening van andere studies als deze kan niet bewijzen dat zitten de exacte oorzaak is voor sommige kankers en we weten ook niet wat ze voor de rest doen dat hun risico op kanker verhoogt”, verduidelijkt Colditz. “Je levensstijl is wel een belangrijke factor. Zo vonden we in oude studies dat de meeste sterfgevallen door darmkanker mensen waren die op kantoor werkten en veel moesten zitten. Postbodes, die een hele dag in beweging zijn, sterven nauwelijks aan darmkanker. Baarmoederkanker is gelinkt aan zwaarlijvigheid en aangezien veel zitten geassocieerd wordt met gewichtstoename, is dit waarschijnlijk deels verantwoordelijk voor baarmoederkanker.”

Er is momenteel geen richtlijn voor wat te lang zitten is, maar actief zijn en regelmatig een zittende periode onderbreken kan zeker geen kwaad. “Het is waarschijnlijk gemakkelijker om tijdens de lunch eventjes de wandelen dan hele bureaus te herinrichten zodat je niet meer moet zitten”, raad Colditz aan. “Dat advies gaat op voor iedereen omdat iedereen er bij vaart om een beetje actiever te zijn en minder te zitten.”