Dit is wat de spelers op het WK eten en drinken

door
Roald
Leestijd 2 min.

Je bent wat je eet. En in een sport zoals voetbal is dat zeker het geval. Het consumeren van de juiste of verkeerde voedingsmiddelen kan het verschil maken tussen winnen en verliezen.

Het is gemakkelijk om te denken dat sportvoeding simpelweg voeding met veel energie en koolhydraten is, maar in werkelijkheid begon het dieet van de spelers op het WK al een heel lange tijd geleden. Alles begint met de planning. Nog voor de spelers afreisden naar Brazilië hadden de teams al uitgedacht wat ze ginder zouden eten en wat het effect op de lange reizen zou zijn op hun dieet.

Hygiëne is wellicht het eerste aspect waar men naar kijkt. Voedselvergiftiging is altijd een aanwezig risico en de gevolgen van zo'n voedselvergiftiging kunnen dramatisch zijn. In 2006 raakten maar liefst tien spelers van de Engelse voetbalclub Tottenham Hotspurs geveld door een voedselvergiftiging, waardoor ze een cruciale wedstrijd verloren. Dit is niet iets dat een nationale ploeg op een WK wil meemaken.

Daarnaast moeten de teams door de omvang van Brazilië heel wat rondreizen tussen de wedstrijden, waardoor ze in verschillende klimaten terecht komen. Voeding is van groot belang voor het lichaam om zich snel en efficiënt te kunnen aanpassen aan de verschillende klimaten. Het reizen gebeurt uiteraard per vliegtuig, maar vliegen staat bekend om te zorgen voor uitdroging. Een enkele vliegreis kan ervoor zorgen dat een speler 2% van zijn lichaamsgewicht verliest door uitdroging en dat zal ongetwijfeld een negatieve invloed hebben op de prestaties.

Daarom worden de spelers aangespoord om tijdens elk uur van de vlucht minstens 20 ml te drinken. Vruchtensappen en water zijn te verkiezen boven vocht afdrijvende dranken zoals cola, thee en koffie, die het probleem eigenlijk alleen maar erger maken. De hydratatiestatus zal strak gecontroleerd worden voor en na de wedstrijden in Brazilië. De spelers doen dat aan de hand van een kleurenkaart waarop ze kunnen zien aan de kleur van hun urine hoe uitgedroogd ze zijn. Een ander trucje dat je zelf ook gemakkelijk kan toepassen, is jezelf wegen voor en na het sporten. Het verschil in gewicht is de hoeveelheid vocht dat je verloren hebt tijdens het sporten. Voor elke kilo moet je dus één liter water drinken.

Ongeveer drie uur voor de aftrap van een wedstrijd eten de spelers een maaltijd die rijk is aan koolhydraten. Deze energiebron zal ervoor zorgen dat de atleten 90 minuten volhouden. Idealiter zou de maaltijd moeten bestaan uit pap, pasta of rijst. Deze voeding wordt langzamer afgebroken en lost meer geleidelijk de suiker in de bloedbaan.

Dat wil niet zeggen dat spelers geen snelle suikers nodig hebben. Snelle suikers zijn suikers die heel snel in de bloedbaan worden opgenomen en die te vinden zijn in de meeste sportdranken. Met temperaturen van meer dan 30 graden Celsius, zal opnieuw hydrateren van vitaal belang zijn.

En wat drinken ze dan na de wedstrijd? Een frisse pint is het alvast niet, want alcohol levert niet de essentiële voedingsstoffen en droogt nog verder uit. Na de wedstrijd hebben de spelers ongeveer een uur om hun koolhydraten en calorie-niveaus weer aan te vullen zodat ze voldoende energie hebben voor de volgende wedstrijd. Daarnaast hebben ze eiwitten nodig om hun spieren te helpen herstellen.

Een van de beste manieren om dit te doen is chocolademelk, want het heeft alle voedingsstoffen die je nodig hebt op het juiste niveau voor een optimale voedingstoestand. Drink dus na de wedstrijd liever chocolademelk dan een frisse pint.