Deze toren produceert bijna 100 liter water per dag

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Een Italiaanse industriële ingenieur heeft misschien de oplossing gevonden voor de waterschaarste in Ethiopië en andere landen met een toren die letterlijk water uit de lucht haalt.

De toren draagt de naam Warka Water en zou veel goedkoper en simpeler zijn dan andere technologische oplossingen die schoon water moeten brengen aan de één miljard mensen in Afrika die zonder zitten. De Warka Water is een ontwerp van Arturo Vittori en zijn collega Andreas Vogler. De toren heeft de vorm van een vaas, is zo'n negen meter hoog en wordt omgeven door een plant uit de russenfamilie die bestand is tegen wind maar de lucht toch doorlaat.

Binnenin de constructie hangt een net van nylon en polypropyleen dat dauwdruppels opvangt. Als de koude lucht begint te condenseren, rollen de dauwdruppels naar beneden in een opslagtank. Dat water kan dan langs een buisje, dat dienst doet als kraan naar buiten gebracht worden. Volgens Smithsonian hebben testen met Warka Water bewezen dat in één dag zo'n 95 liter (25 gallon) kan worden opgevangen.

Volgens Vittori kan de toren zelfs op de droogste plekken van Ethiopië gebouwd worden omdat 's nachts de temperatuur zakt tot zo'n 10 graden Celsius en er dan condens vormt. Zijn ontwerp is ook ideaal omdat er geen mechanische gereedschappen voor nodig zijn, het relatief goedkoop is (één toren kost 370 euro) en dat het eenvoudig te maken is. "Eenmaal een lokale bevolking weet hoe je zo'n toren maakt dan kunnen zij die kennis snel delen met andere gemeenschappen", zegt Vittori.

De prijs van de torens kan trouwens nog gedrukt worden als ze massaal geproduceerd worden. Daarom is Vittori nu op zoek naar investeerders voor zijn project. Hij hoopt in ieder geval om nog meer testen te kunnen doen in Ethiopië. Tegen het einde van dit jaar wil hij twee functionele torens in Ethiopië.