Wedstrijd van de dag: Spanje – Chili

Na de blamage tegen Nederland hebben de manschappen van Vicente del Bosque hun wonden gelikt. Vanavond zal het bittere ernst zijn voor Spanje, dat moet winnen van Chili om nog een kans te maken op de volgende ronde van het WK.

Spanje

El Salvador v Spain - International Friendly

Spanje verloor in de openingswedstrijd met 5-1 van Nederland. Die beelden gingen de wereld rond en elke voetballiefhebber vraagt zich af of dit het einde van de Spaanse dominantie is. Bondscoach del Bosque wilde op de persconferentie gisteren niet meer terugblikken op de pijnlijke nederlaag. “Ik heb de kranten gelezen en ik moet zeggen dat de pers heel accuraat alle pijnpunten heeft weten bloot te leggen. De analyse is al gemaakt, dus ik wil niet meer terugkomen op het negatieve.” Ook Andres Iniesta, de spelmaker en de draaischijf van Spanje wil niet meer terugblikken op afgelopen vrijdag. “De nederlaag tegen Nederland was een dreun, maar daar moet je boven gaan staan wanneer je met lastige situaties wordt geconfronteerd”, vindt El Blanquito. “Vermoeidheid mag geen excuus zijn. Sterker nog: was het duel met Chili maar op de dag na Nederland geweest! Nu hebben we er lang op moeten wachten. We gaan dit duel benaderen als een finale en alles uit onszelf proberen te halen.”
Iniesta beseft wel dat Chili geen gemakkelijke tegenstander zal zijn. “Ze dwingen je tot één op één-situaties. Ik hoop dat we daarmee om kunnen gaan.”
Winnen is voor Spanje de enige optie, want met elk ander resultaat is de kans groot dat de regerend wereldkampioen al naar huis moet na de groepsfase. “Voorop staat dat we moeten winnen, op wat voor manier dan ook. Over het aantal doelpunten moeten we niet eens nadenken. Als we goed voor de dag komen, geven we onszelf meer opties. Vanaf dat punt hangt het helemaal af van wat de tegenstander doet,” besluit Iniesta.

Chili

Vidal

Bij de Chilenen is de sfeer helemaal anders. De ploeg van Jorge Sampaoli won tijdens de vorige speeldag met 3-1 van Australië. Dankzij die overwinning, is een overwinning van Chili op Spanje al voldoende voor de volgende ronde. Arturo Vidal, de wereldster van Chili, beseft dat hij aan de vooravond staat van één van de grootste wedstrijden uit zijn carrière. “De wedstrijd tegen Spanje is een wedstrijd waar je als kind van droomt”, zegt de middenvelder op de website van de FIFA. “We spelen in het Maracana, tegen Spanje, en je weet dat je bij een overwinning doorgaat in het toernooi, terwijl dit een van de zwaarste groepen is. Wanneer we van Spanje winnen en de knock-outfase bereiken, zal iedereen over ons praten. Dit zijn de grote wedstrijden in je carrière.”
Chili wist wel in tien wedstrijden nog nooit te winnen van Spanje. Een gelijkspel zou dus niet slecht zijn, maar daar wil Marcelo Diaz niet van weten. “We hebben alleen een overwinning in ons hoofd zitten.”

Spanje zal vanaf 21:00u vanavond in het Maracana proberen om een nieuwe blamage te voorkomen. Het duel zal op het scherpst van de snee gespeeld worden, want de belangen voor beide landen zijn groot. Mis niets van dit prachtige duel tussen twee landen waarbij aanvallen primeert boven verdedigen. Spektakel gegarandeerd dus.