Wetenschappers kunnen nu koffiegruis omzetten in biobrandstof

door
Kevin
Leestijd 1 min.

Onderzoekers van de University of Bath hebben een manier gevonden om koffiegruis om te zetten naar biodiesel. In tegenstelling tot de meeste andere soorten biodiesel, waarvoor specifieke gewassen gekweekt worden, wordt deze biodiesel gemaakt op basis van een afvalproduct dat overvloedig aanwezig is. Een doorsnee koffiebarretje produceert zo'n tien kilogram koffiegruis per dag, goed voor twee liter biodiesel.

Om de biodiesel te maken dompelen de onderzoekers het koffiegruis onder in een organisch oplosmiddel om een soort olie te bekomen, die dan wordt omgezet in de biodiesel. "Die olie heeft gelijkaardige eigenschappen aan grondstoffen die nu gebruikt worden voor biodiesel", zegt Chris Chuck van de University of Bath. "Maar andere grondstoffen worden geteeld, specifiek om biobrandstof te maken. Koffiegruis is een afvalproduct waarvan we per jaar wereldwijd zo'n acht miljoen ton produceren, 20 procent van dat gewicht kunnen we omzetten in olie waarvan we biodiesel kunnen maken."

De onderzoekers ontdekten ook dat alle soorten koffiebonen geschikt zijn voor de biodiesel, omdat die allemaal ongeveer dezelfde samenstelling hebben. Alle koffiegruis, ongeacht de afkomst, geeft gemiddeld dezelfde kwaliteit van biobrandstof, iets dat blijkbaar niet te zeggen valt voor de biodiesel die gebaseerd is op gewassen. Door de grote hoeveelheid en de relatieve kwaliteit kan een biodiesel van koffiegruis wel een duurzaam alternatief worden voor fossiele brandstof.