Voetbal verdrievoudigt kans op hartaanval bij mannen

We willen de voetbalfans onder jullie graag even waarschuwen. Pas op vanavond, 22 juni en 26 juni, vooral als je lijdt aan een hartaandoening, want volgens een onderzoek onder leiding van Ute Wilbert-Lampen is de kans op een hartaanval of hartritmestoornis driemaal groter op wedstrijddagen.

In 2008 verzamelde het team van artsen onder leiding van Ute Wilbert-Lampen rapporten van ziekenhuizen in de omgeving van München. Ze analyseerden het aantal opnames na een hartaanval of hartritmestoornissen tijdens het WK 2006 in Duitsland. Ze vergeleken het aantal hartaanvallen op de zeven dagen dat de Duitse nationale ploeg speelde met het aantal op de 24 dagen dat Duitsland niet moest spelen. Na controles van de omgevingsfactoren zoals temperatuur en luchtvervuiling, berekenden Wilbert-Lampen en zijn collega’s dat de kans dat Duitsers tijdens een wedstrijd van hun nationaal elftal in het ziekenhuis belandden door een hartaanval of hartritmestoornissen, 2,66 keer groter was dan op andere dagen.

cardiovascular-events-graph

De vooruitzichten zijn vooral onheilspellend voor mannen: hun risico verdrievoudigt op wedstrijddagen. Het risico op hartfalen bij vrouwen daarentegen verdubbelt niet eens. Het grote verschil tussen mannen en vrouwen kan worden verklaard door de pathofysiologische verschillen of door verschillen in de mate er belangstelling is voor voetbalwedstrijden of kwetsbaarheid voor emotionele triggers.

Voor mannen is het kijken naar een voetbalwedstrijd dus bijna even gevaarlijk als het ervaren van een aardbeving. De artsen verklaren de stijging van de cardiale noodsituaties door de emotionele stress die ontstaat tijdens het kijken van wedstrijden, maar ze wijzen ook op gedragingen die de gezondheid van het hart niet bevorderen tijdens een WK. Voetbalfans leven ongezond tijdens een WK: ze hebben te weinig slaap en ze eten te veel junk food en drinken te veel alcohol.
    
Maar het verband tussen hartaanvallen en wedstrijd gerelateerde opwinding bestaat weldegelijk. De grootste pieken in het aantal ziekenhuisopnames voor hartaanvallen en hartritmestoornissen waren tijdens een wedstrijd tussen Duitsland en Argentinië en een belangrijk verlies voor Italië. Pas dus op als je vanavond naar België-Algerije kijkt. Geniet van de wedstrijd maar bedenk wel dat het altijd maar voetbal blijft, de belangrijkste bijzaak ter wereld.