Wedstrijd van de dag: Argentinië – Bosnië-Herzegovina

Argentinië trapt vanavond zijn WK op gang tegen nieuwkomer Bosnië-Herzegovina. De Argentijnen wachten al een lange tijd op nieuw succes op een WK en zijn erop gebrand om goede resultaten te halen. Net als de Brazilianen dromen ze van een finale tegen de rivaal… alleen wil Argentinië die wel winnen. Voor Lionel Messi breken er dus belangrijke weken aan. Het Argentijnse dribbelwonder deed het opvallend rustig aan dit seizoen bij FC Barcelona. Kwatongen spraken al over het einde van het tijdperk Messi terwijl de fans van Messi erop rekenen dat de Argentijnse spelmaker zich een heel seizoen spaarde om vervolgens de sterren van de hemel te spelen op het WK. Argentinië werd ingedeeld in groep F samen met Bosnië, Nigeria en Iran. Er worden dus geen problemen verwacht voor de Argentijnen om door te stoten naar de volgende ronde.

Wie moet je in de gaten houden?

De selectie van bondscoach Sabella is wellicht de vreemdste op het WK. De Argentijnen beschikken over de beste aanval ter wereld, maar elke linie daarachter is opmerkelijk zwakker. Het wordt dus het doel van de Argentijnen om veel te scoren want er wordt verwacht dat ze ook veel tegendoelpunten zullen slikken. Dat zou dus voor hele leuke wedstrijden moeten zorgen. De aanval is bijgevolg de linie die je in de gaten moet houden bij Argentinië.

Lionel Messi

BELGAIMAGE-59008302

De druk op de schouders van Messi zal dus enorm zijn. “De beste speler aller tijden” heeft nog niet kunnen schitteren op een WK, maar daar moet volgens de wereldpers deze zomer verandering in komen. Messi kende zijn minste seizoen bij Barcelona en de kritiek was niet mals. Toen bleek dat Messi in de terugwedstrijd tegen Atletico Madrid in de Champions League amper meer had gelopen dan doelman Pinto, werd “de vlo” gefileerd in de wereldpers. Toch wist Messi het seizoen af te sluiten met statistieken die voor vele topvoetballers onmogelijk lijken om te bereiken. Hij scoorde 41 doelpunten en leverde 14 assists in amper 46 wedstrijden. De druk op het Argentijnse godenkind is dus nog steeds ondraaglijk en critici beweren dat Messi ook dit WK zal teleurstellen. Is het tijdperk Messi voorbij of dribbelt de kleine Argentijn zich voor goed naar een plaatsje tussen de grote legendes van het voetbal?

Sergio Agüero

Gelukkig moet Lionel Messi die klus niet helemaal alleen klaren. Messi zal worden geholpen door zijn vriend Sergio Agüero. De spits van Manchester City levert jaar in jaar uit topprestaties en lijkt nog fris te zitten. Agüero was het voorbije seizoen namelijk veelvuldig geblesseerd. Toch wist de ploegmaat van Vincent Kompany nog 28 keer te scoren in 34 wedstrijden. Bovendien is Agüero een big game player. Hij scoort altijd in de belangrijke wedstrijden en neemt zijn team bij de arm als het er echt toe doet. Wetende dat het WK het belangrijkste voetbaltornooi ter wereld is, moet Agüero wel een schitterende prestatie leveren, niet?

Angel Di Maria

De razendsnelle vleugelspeler van Real Madrid kende zijn succesvolste seizoen tot dusver. Di Maria werd gekroond tot koning der assists van Europa. Sinds hij op het middenveld mag postvatten en niet meer vastgeroest zit op de flank is Di Maria volledig tot bloei gekomen. De Argentijn dribbelt minstens even vaardig als Lionel Messi en geeft bij vlagen nog genialere steekpasses. Bij Real Madrid kroonde hij zich vaker wel dan niet tot man van de match. Hopelijk heeft bondscoach Sabella gezien tot wat Di Maria in staat is als hij centraal mag spelen en zet hij hem daar ook nu neer.

En bij Bosnië-Herzegovina?

Bosnië is zoals gezegd de nieuwkomer op het WK. Nooit eerder mochten de Bosniërs de aftrap nemen op een wereldbeker en de selectie van Susic is er dan ook op gebrand om een goede indruk na te laten. Bosnië beschikt over een aardige ploeg met veel voetballend talent en scorend vermogen. Hoe goed de Bosniërs echt zijn, is niet geweten. Ze zaten in een relatief gemakkelijke groep tijdens de kwalificatieronde voor het tornooi. De Bosniërs wonnen acht wedstrijden tijdens de kwalificaties en speelden één keer gelijk en verloren ook één keer. Opvallend was wel het doelpuntensaldo van Bosnië. Ze scoorden maar liefst 30 keer. Ter vergelijking: de nummer 2 uit de groep was Griekenland en die scoorden amper 12 doelpunten. Dus ook de aanval van Bosnië-Herzegovina is de linie die u het meest in de gaten moet houden.

Edin Dzeko

FBL-WC-2014-BIH-TRAINING

De aanvalsleider van Bosnië is Edin Dzeko. De spits van Manchester City bewijst al jarenlang erg dodelijk te zijn in de 16 meter. Dzeko hielp Manchester City tweemaal rechtstreeks aan de titel met zijn late goals. Geef Dzeko één kans in de rechthoek en hij schiet of kopt ze er zeker in. De Argentijnse defensie is gewaarschuwd. Dzeko zal geen enkele mogelijkheid laten liggen om de wereld te laten zien dat hij een topspits is en meer is dan alleen een uitstekende joker.

Miralem Pjanic

Pjanic speelt bij AS Roma en kende een geweldige seizoensstart, maar deemsterde daarna wat weg. Pjanic is al een man van vele clubs en heeft al heel wat oorlogen uitgevochten. Zijn spelinzicht en splijtende pass zullen voor Bosnië onmisbaar zijn om Dzeko en Ibisevic in scoringspositie te zetten. Pjanic wil hogerop en het WK is een uitstekende kans om zich in de kijker te spelen bij de topclubs in Europa.

Asmir Begovic

Bosnië scoort veel maar krijgt ook niet veel doelpunten tegen en dat is bijna volledig te danken aan Asmir Begovic. De keeper van Stoke City is al twee seizoenen één van de uitblinkers in de Premier League. Het betrouwbare sluitstuk van Bosnië kreeg maar zes doelpunten tegen tijdens de kwalificatie en kijkt dan ook zeer uit naar de confrontatie met de Argentijnen. “Het is een droom om hier te staan en te mogen spelen in het legendarische Maracanã. We hebben twee doelen voor ogen tijdens dit WK: genieten van de geweldige atmosfeer en ervaring op doen voor tornooien in de toekomst. Over resultaten maken we ons niet zo druk, al zou een overwinning later tegen Nigeria natuurlijk prachtig zijn. Maar laten we eerst genieten van de wedstrijd tegen Argentinië. Of ik Lionel Messi zal afstoppen? Messi is een genie aan de bal en je weet nooit wat hij zal doen. Als hij één op één naar jou komt afgestormd, moet je in een fractie van een seconde de juiste keuze maken. We zien wel welke keuze ik maak,” vertelde Begovic in een interview op de website van FIFA.

http://www.youtube.com/watch?v=7lZ1CLCJACU

Bosnië gaat zich niet terug trekken, noch zullen ze een extra mannetje zetten die Messi moet schaduwen. De Bosniërs zullen uitgaan van de eigen kracht en proberen zoveel mogelijk doelpunten te maken. Gegeven dat Argentinië er net zo overdenkt, heeft deze wedstrijd alles om er een geweldige partij van te maken. Pronostiek? Wij denken 4-3 voor Argentinië met een sleutelrol voor Lionel Messi.