Wat je gisteren gemist hebt op het WK

Scheidsrechterlijke dwalingen, een wervelwind uit Chili en het grote gelijk van Louis Van Gaal. Dat is wat je gisteren gemist hebt tijdens de tweede speeldag van het WK.

En de hoofdrol gaat naar… de scheidsrechter

De tweede speeldag van het WK begon om 18:00u met de tweede wedstrijd uit groep A tussen Mexico en Kameroen. Beide landen konden maar beter de volle buit pakken, want hierna wachten Brazilië en Kroatië. Mexico had die boodschap het beste begrepen en schoot uit de startblokken. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd op een verdiende 1-0 voor de Mexicanen. Wat heeft u nu gemist? Wel, de wedstrijd had op 3-0 moeten eindigen, want scheidsrechter Wilmar Roldan keurde twee geldige doelpunten af vanwege vermeend buitenspel. Deze twee blunders hadden de Mexicanen duur kunnen komen te staan, want Kameroen kwam uiteindelijk nog wel aan een handvol goede mogelijkheden terwijl de wedstrijd al lang beslist had moeten zijn. Dit opent opnieuw het debat over de nood aan videobeelden in de voetballerij. De grensrechter kon de eerste fase bijna onmogelijk zien, maar zijn beslissingen beïnvloeden een wedstrijd zodanig dat fouten niet gepermitteerd zijn.

66707268_631844671

Het grote gelijk van Louis Van Gaal

Na het voorproefje was het tijd aan de grote jongens. Wereldkampioen Spanje trad aan tegen Nederland. Beide landen ontmoetten elkaar al in de finale in 2010. Tussen toen en nu leek er niet veel veranderd te zijn bij de Spanjaarden. De selectie was nagenoeg dezelfde en leek zelfs verbeterd te zijn ten opzichte van vroeger. Nederland was er volgens de publieke opinie wel zwaar op achteruit gegaan en de fans verwachtten dan ook dat hun Oranje roemloos ten onder zou gaan tegen het tiki-taka van Spanje. Daarnaast werd er in de aanloop naar het WK felle kritiek geuit over Louis Van Gaal. De bondscoach koos voor een aantal Eredivisie-spelers en die zouden het niveau nooit aan kunnen. Bovendien hadden ze geen ervaring op het hoogste niveau want ze speelden zelfs geen Europees voetbal. Ook besloot Van Gaal om de traditionele 4-3-3 opstelling om te gooien. Een bijna heilig iets in Nederland. Van Gaal deed echter gewoon zijn eigen zin ondanks alle kritiek. Gisterenavond verpulverde Nederland Spanje met 5-1. Robben en van Persie scoorden elk tweemaal, Stefan De Vrij, een talent dat Van Gaal had opgevist bij Feyenoord, scoorde de 3-1. De commentatoren op BBC en Sporza waren sprakeloos en heel Nederland is in euforische stemming. Plotseling kan Nederland wel wereldkampioen worden. Eén man bleef rustig en lachte gewoon breed. Louis Van Gaal had gelijk en Louis Van Gaal wist ook dat hij al die tijd al gelijk had.

RvP

Robin van Persie kopt op ongelofelijk wijze de 1-1 binnen kort voor rust:

https://vine.co/v/Mj31vXbqQ7W

en viert met bondscoach Louis Van Gaal:

https://vine.co/v/Mj316ixbLId/embed

Wervelwind uit Chili

Na de topmatch tussen Nederland en Spanje moesten Australië en Chili nog tegen elkaar in groep B. De Chilenen beschikken naar eigen zeggen over het sterkste elftal ooit met sterkhouders Arturo Vidal en Alexis Sanchez van Juventus en Barcelona. Vooraf werd Chili al genoemd als dark horse voor de eindzege en ze moesten dus ook winnen van het zwakke broertje uit de groep, Australië. Chili begon wervelend en greep Australië meteen naar de keel. Na een kwartier spelen stond het al 2-0 voor Chili via Sanchez en Valdivia. Tim Cahill, de veteraan van Australië, milderde nog tot 2-1 en maakte er opnieuw een wedstrijd van. Na 70 minuten waren beide ploegen moegestreden. Chili liep nog uit naar 3-1 via Beausejour.

Spanje mag de borst al nat maken, want dit Chili is een elftal om rekening mee te houden. Ze spelen voetbal met hoge druk en staan in een ogenblik met vijf man voor de goal. Chili-Spanje volgende speelronde wordt een wedstrijd om naar uit te kijken. Alexis Sanchez is er in ieder geval al helemaal klaar voor.

Sanchez