De Britse drankindustrie en de textielindustrie in Bangladesh zijn nu al de grote winnaars van het WK

Alles is duur in Brazilië. Het WK kost handenvol geld en dat geld moet terugverdiend worden. Een pizza in Rio de Janeiro kost bijvoorbeeld 35 dollar. Een Braziliaanse ontwikkelaar lanceerde een app-voor de lokale bevolking, die gebruikers in staat stelt om de prijzen van nabijgelegen goederen te vergelijken. Ju$to schepper Pedro Almeido vertelde The Guardian dat het WK grote druk zet op de prijzen van voedsel, drank en diensten. “Tijdens het WK zullen de toeristen naar hier toestromen en ze zullen niet in staat zijn om hier hun weg te vinden of de goedkope restaurants te vinden, vanwege de taalbarrière. De prijsstijging op alle goederen is dit jaar al groter dan vorig jaar.”

Brazilië nam een groot risico om het evenement te organiseren. De gevolgen van het dure tornooi zijn nog altijd voelbaar in Zuid-Afrika waar de uiterst moderne stadions grote hoeveelheden uit het budget van het land opslorpen voor het onderhoud. Bovendien blijven die stadions onbenut en kan er dus geen winst uit gehaald worden. Het land betaalde 3,9 miljard dollar om het WK te organiseren. Brazilië zit nu al aan 11 miljard dollar en het WK is één dag ver.

Toch zorgt het WK ook voor bloei van bepaalde industrieën al zijn die niet altijd gevestigd in Brazilië zelf.


Verblijfmogelijkheden (Brazilië)

Bloomberg meldde in augustus dat de kamerprijzen van hotels zes keer hoger dan normaal zou kunnen zijn tijdens de spelen. Bezoekers zijn zo wanhopig voor de kamers dat ze zelfs genoegen nemen met een kamer van een motel dat normaal bestemd is voor koppels die seks willen. Een manager van één van die motels vertelde aan CNN dat de kamers verhuurd worden voor 105 dollar tot 620 dollar per nacht. Dat is ongeveer het dubbele van de normale prijs. Bovendien verwacht hij dat boekingen van buitenlandse klanten de prijzen nog zullen verhogen met 20%.

Seks (Brazilië)

Vorig jaar was er al melding van een gratis cursus Engels voor de prostituees in Brazilië. VOXXI schreef vorig jaar dat er tientallen bordelen en prostituees gratis lessen kregen aangeboden. Een van de vrijwillige leraren zei dat de deelnemers eenvoudige uitdrukkingen leren in het Engels en hoe de erotische parafernalia heten en hoe ze die moeten gebruiken.
Prostitutie is legaal in Brazilië (hoewel bordelen dat niet zijn) dus de extra business zal worden gezien als een positief in bepaalde sectoren. Alleen bestaat de vrees ook dat kinderen in de prostitutie gedwongen worden.

Televisietoestellen (Engeland)

Britse retailer John Lewis vertelde The Guardian dat hij een stijging van 47% zag in het aantal televisies er verkocht werden een tweetal weken voor het WK ten opzichte van de omzet het jaar voordien. Naar verwachting zal die groei alleen maar toenemen. Japanse fabrikanten hopen ook dat het evenement de verkoop van HD-sets zal boosten. 

Eten en Alcohol (Engeland)

Volgens FoodManufacture.co.uk, zal de verkoop van voedsel en alcohol dat thuis geconsumeerd wordt erg toenemen. Volgens de website zullen de fans ongeveer 50 miljoen dollar spenderen aan snacks en 129 miljoen dollar aan drank. Al met al zou de voedings-en drankindustrie een stijging van 367 miljoen dollar zien dankzij het WK.

Kledingstuk (Bangladesh)

Ook in Bangladesh zal men de positieve gevolgen van het WK merken. Er wordt verwacht dat er 500 miljoen dollar extra aan inkomsten zullen zijn dankzij een piek in de export van shirts.
Mohammad Hatem, die aan het hoofd van de Bangladesh Knitwear fabrikanten en exporteurs Association staat, vertelde Agence France-Presse dat  veel fabrieken een bestelling kregen om extra shirts te maken van de deelnemende landen. Hij had geen exacte cijfers van de totale waarde die de merchandising van WK-gerelateerde producten zou hebben, maar volgens hem moet het tussen 500 miljoen dollar en 1 miljard dollar liggen.
Helaas moeten de werknemers in de kledingindustrie van Bangladesh werken in extreem slechte omstandigheden, waardoor deze groei serieuze nadelige gevolgen kan hebben voor de veiligheid van de werknemers.