7 zaken die je best niet tweedehands koopt

Het feit dat we tegenwoordig niet meer alles zomaar weggooien en kijken wat er opnieuw gebruikt kan worden is fantastisch en ecologisch verantwoord. Toch zijn er een aantal zaken die je best niet tweedehands koopt. BrightNest, een site met allerhande tips voor mensen die hun huis willen aankleden, somde zeven zaken op die je best niet tweedehands koopt.

1. Matrassen

Matrassen zijn vaak duur om nieuw aan te kopen maar het mogelijk dat een oudje matras beestjes bevat zoals de bedwants. Er werd lang gedacht dat deze beestjes uitgeroeid waren, maar de laatste jaren zijn ze bezig met een opmars. De extra kost van een nieuwe matras zorgt ervoor dat je niet te maken krijgt met dat ongedierte.

2. Gestoffeerde meubels

De stoffering van meubels is een aantrekkelijke woonplaats voor bedwantsen, huisstofmijten en zelfs muizen. Als je niet weet in wat voor een omgeving de meubels stonden, breng je de meubels ook best niet in je eigen omgeving.

3. Lampen

Retrolampen kunnen er bijzonder cool uitzien maar deze kunnen wel gevaarlijk zijn. Vaak is de bedrading aan het verslijten in een oude lamp en dat kan een brandgevaar zijn. Als je die retrolamp echt wil, laat je best de elektrische bedrading ook vervangen.

4. Beddengoed

Weer dezelfde reden als met matrassen en gestoffeerde meubels: beestjes. Beddengoed is aantrekkelijk om te kopen omdat je denkt dat je na één keer wassen de beestjes er wel hebt uitgewassen maar dat is niet altijd het geval. Het is beter om op veilig te spelen en nieuw beddengoed te kopen dan de je met een plaag in je huis zit.

5. Grote elektronische apparaten

Wasmachines, droogkasten en vaatwassers zijn vaak grote investeringen, maar je doet er goed aan om die nieuw te kopen. Niet alleen ben je dan redelijk zeker dat er niets scheelt aan je apparaat, je krijgt er ook nog eens een paar jaar garantie op, zodat je ze kosteloos kan laten herstellen in het geval van problemen. Nieuwe apparaten zijn vaak ook efficiënter dan oude apparaten, dus je bespaart waarschijnlijk op je energieverbruik met een nieuwe machine.

6. Mixers

De gemiddelde levensduur van een mixer is vijf jaar. Als je niet weet hoe oud de mixer is die je koopt, dan kan het goed zijn dat het apparaat op z’n laatste poten staat en dat je betaalt voor iets dat al bijna kapot is. Beter een nieuwe dus.

7.  Kookgerei

Potten en vooral pannen met een antikleeflaag kunnen een gezondheidsrisico met zich meebrengen als die antikleeflaag begint te verslijten. Versleten pannen met een laag teflon kunnen giftige gassen beginnen uitstoten als je ze opwarmt en ook je eten aantasten. Als je potten en pannen wilt met een antikleeflaag koop je er best nieuwe.