Wedstrijd van de dag: Spanje – Nederland

Wij moeten nog even geduld hebben voor we onze jongens in actie zullen zien op het WK, maar voor onze Noorderburen is het vanavond al bittere ernst. Nederland neemt het om 21:00u op tegen regerend wereldkampioen Spanje. Een kraker die in 2010 de finale was en waar Spanje aan het langste eind trok door in de extra tijd het enige doelpunt te scoren? Kunnen Robin Van Persie en co revanche nemen tegen de Spanjaarden? Of maken de Spanjaarden een vliegende start en verpulveren ze Nederland?

Nederland, een mix van jeugd en ervaring

Nederlands bondscoach Louis Van Gaal kijkt hoopvol naar de ontmoeting met de wereldkampioen. Volgens hem kan Nederland de halve finale en zelfs de finale bereiken. Het Nederlandse volk is die mening niet toegedaan, want de selectie is opmerkelijk zwakker dan vier jaar geleden. Wel kunnen de Nederlanders nog altijd rekenen op topspelers Arjen Robben en Robin Van Persie. De eerste kende weer een erg succesvol seizoen bij Bayern München, de tweede kende een minder seizoen bij Manchester United, maar blijft wel over het talent beschikken om met één actie een wedstrijd te beslissen. Zij zullen waarschijnlijk bijgestaan worden door Wesley Sneijder. De positie van Sneijder staat evenwel onder discussie. Van Gaal heeft liever spelers die naar hem luisteren en hard werken en werkt liever met jonge spelers die naar hem opkijken. Toch vindt de meerderheid van het Nederlandse volk dat Sneijder moet spelen.

ArjenRobben RobinVanPersie

Spanje kampt met luxeprobleem op middenveld

Spanje lijkt ook zwakker dan vier jaar geleden al blijft de selectie barstensvol topspelers zitten. Voor Isco van Real Madrid was zelfs geen plaats in de selectie. Bondscoach Del Bosque heeft opnieuw een luxeprobleem op het middenveld en in de aanval beschikt hij over Diego Costa van Atletico Madrid. In de verdediging lijkt Spanje zwakker dan vroeger en met de mindere prestaties van Barcelona lijkt ook het middenveld niet meer zo dominant als vroeger. Bovendien start Spanje vaak zwak aan een tornooi. Vier jaar geleden wist Zwitserland de Spanjaarden nog te verrassen met goed countervoetbal en een stevige organisatie. Kan Nederland hetzelfde doen als de Zwitsers? Sergio Ramos zei op de persconferentie dat hij Nederland zeer respecteert. Ook Del Bosque toonde zijn respect voor Nederland en zei dat Nederland zeker even sterk is als Spanje.

Je zal het zelf kunnen zien vanavond om 21:00u in Arena Fonte Nova in Salvador.

One to watch: Diego Costa

El Salvador v Spain - International Friendly

Voor Diego Costa wordt het sowieso een speciale avond. Een paar maanden geleden was de Spanjaard immers nog een Braziliaan en had hij zicht op een uitnodiging voor het Braziliaanse nationale team onder leiding van Scolari. Diego Costa kon echter de keuze maken tussen Brazilië en Spanje en koos voor het laatstgenoemde land. Hoe zullen de Brazilianen reageren als ze Costa in een Spaans shirt het veld zien opkomen? Voor Costa wordt het ook zijn eerste WK. Hij bekroont daarmee een uitstekend seizoen bij Atletico Madrid waar hij samen met Thibaut Courtois de landstitel mocht vieren en de Champions League-finale speelde. De vraag is echter of Diego Costa vanavond wel in actie zal komen. Del Bosque is een grote fan van een valse nummer 9, maar Diego Costa is een diepe spits. Kiest Del Bosque voor zijn 4-6-0 opstelling of zet hij gewoon de man in vorm in de basis?

Terugblik: WK-finale 2010

In de finale van 2010 stonden beide grootmachten tegenover elkaar. Spanje won het WK in Zuid-Afrika dankzij een doelpunt van Andres Iniesta in de extra tijd. Tijdens de wedstrijd ging het hard tegen onzacht en vielen er vele gele kaarten voor beide landen. Er werden maar liefst 47 fouten gemaakt.