Verlamde jongen stond op en gaf de eerste aftrap van het WK

Gisteren was er kort voor de openingswedstrijd de openingsceremonie. Je zag al de foto’s van het prachtige evenement dat in elkaar werd gestoken door twee Belgen. We geven nu echter de aandacht aan de ster van het WK: het verlamde jongetje die de aftrap gaf van het mondiale tornooi tijdens de ceremonie.

exo-gif

De Braziliaanse jongen liep het veld op in Sao Paulo in een pak dat eruit ziet als een soort van exoskelet. Hij voltooide de eerste aftrap met de Brazuca. Het pak werd gebouwd met lichte metalen en wordt aangedreven door hydrauliek. Dankzij dit pak zouden verlamde mensen toch weer kunnen wandelen en het zou de rolstoel veroordelen tot een ding uit het verleden.

Professor Miguel Nocelelis aan de Duke University leidt het grote onderzoeksproject waaraan verschillende universiteiten en landen aan meewerken. Nicolelis zocht naar een manier waarop het pak eerder menselijke bewegingen zou mogelijk maken dan stijve robotachtige bewegingen. “Alle onderzoek en tijd die we in dit project hebben gestoken heeft als enige doel om mensen die lijden aan verschillende ziekten en verwondingen die verlamming veroorzaken de kans te geven zich weer volledig mens te voelen,” zei de professor aan The Guardian.With-the-Help-of-an-Exoskeleton-a-Paralyzed-Teen-Will-Make-Kick-During-World-Cup-Opening-Ceremony

Nicolelis trainde negen Braziliaanse mensen met een verlamming van 20 tot 40 jaar om het exoskelet te gebruiken. Drie woonden de openingsceremonie bij en we zagen gisteren hoe één van hen het veld werkelijk op kon lopen.

Het pak verbindt de hersenen met de verlamde ledematen. De signalen die de hersenen uitzenden, worden door het pak vertaald naar fysieke bewegingen. De persoon die het pak draagt, hoeft dus alleen maar aan het pak te vertellen via gedachten wat het moet doen. Het pak voert daarna de gewenste beweging uit. Wandelen en zelfs voetballen moet voor personen met een verlamming in de nabije toekomst weer mogelijk worden.