Deze 31 landen hebben geen grenzen op Google Maps

Google laat zich niet doen door de NSA en besliste onlangs om de encryptie van al hun gegevens te versterken zodat overheden er niet aan kunnen. Maar ze zijn niet op elk vlak zo rebels. Op Google Maps proberen ze conflict te vermijden door geen grenzen aan te duiden bij 31 landen. Vele van deze landen hebben lange disputen over hun grenzen of zitten momenteel verwikkeld in een militair conflict.

Google Maps is op vele manieren aangepast om mensen beter te kunnen dienen op basis van waar ze zich bevinden. Google volgt zo lokale wetgevingen, maar zal ook inspelen op de voorkeuren per streek of land. Maar de functie die landen en hun grenzen markeert is overal dezelfde. Als je bijvoorbeeld België opzoekt op Google Maps dan krijg je het volgende beeld.

Google1

 

Zoals je kan zien is België duidelijk gemarkeerd op de kaart, de naam en de grenzen verschijnen in het rood. Als je echter een betwist gebied opzoekt, zoals Zuid-Soedan, dan krijg je een ander beeld:

Google2

Er zijn geen markeringen, buiten de kenmerkende pin van Google. Er zijn nog steeds wel grenzen te zien, maar sommige delen staan in stippellijntjes om aan te duiden dat die betwist zijn. Sommige zoekopdrachten bieden nog minder detail. Als je India opzoekt, verplaatst de kaart zich naar het land en zoomt ze zich uit zodat India op je computerscherm past. Maar verder krijg je geen enkele aanduiding van het land.

Google3

India is een land dat zeer gevoelig is als het over de grenzen gaat. In december 2005 en november 2013 vermaande India Google omdat het in verschillende producten het door Pakistan bezette Kasjmir liet zien als een deel van Pakistan. Een gelijkaardig voorval bij deed zich voor bij het Departement van Defensie in de VS. Dat haalde ook de Indiase media.

Een woordvoerder van Google zei dat het bedrijf zijn best doet om iedereen te voorzien van actuele en rijke wereldkaarten en dat ze meerdere bronnen gebruiken voor politiek moeilijke situaties zo accuraat mogelijk weer te geven.

Dit is een volledige lijst van de 31 landen die niet gemarkeerd worden op Google Maps: