Baanbrekende nieuwe methode wil HIV oplossen door genen te bewerken

Experten in genetica in Californië hebben misschien een methode ontdekt waarmee men in staat zal zijn om een persoon volledig te genezen van HIV. Het onderzoeksteam van de University of California onder leiding van Yuet Kan is erin geslaagd om het genoom van geïnduceerde pluripotente stamcellen te wijzigen zodat die een natuurlijke mutatie ondergaan waardoor het HIV-virus zich niet kan vastklampen aan cellen. De onderzoekers gebruiken een methode waarbij ze in staat zijn om een deel van een DNA-sequentie te verwijderen en nadien te vervangen met een nieuwe sequentie, met aangepaste genomen.

Ongeveer één procent van alle mensen van Europese afkomst is immuun aan het HIV-virus omdat ze een mutatie hebben in het gen van een bepaald eiwit. Het HIV-virus klampt zich normaal vast aan dat eiwit zodat het de witte bloedcellen kan aanvallen, maar de gemuteerde versies zijn niet vatbaar voor het virus. De onderzoekers hopen op termijn een behandeling te creëren waarbij ze personen met het HIV-virus kunnen genezen door de pluripotente stamcellen in te brengen. Het zou hetzelfde effect hebben als een beenmergtransplantatie van iemand die immuun is voor het HIV-virus, maar er zou geen nood meer zijn aan beenmergdonors.

De volgende stap die Kan en zijn team willen onderzoeken is de geïnduceerde pluripotente stamcellen om te vormen naar stamcellen die bloed creëren en zo enkel cellen maken die resistent zijn tegen HIV. De grootste moeilijkheid is dat de pluripotente stamcellen moeilijk zijn om te transplanteren.

De gemuteerde cellen moeten nog langer onderzocht worden om te verzekeren dat alles veilig is en dat er geen schadelijke neveneffecten zijn. Ondanks dat nog niet zeker is dat alles veilig is, stelden de onderzoekers al positieve resultaten vast. Uit zes proefpersonen met HIV verdween bij één iemand het virus volledig. Bij twee anderen merkten de onderzoekers al dat de aanwezigheid van het virus drastisch gedaald was.