15 verborgen verwijzingen in bekende films

Het leukste aan een film herbekijken is op zoek gaan naar de verborgen verwijzingen die je misschien gemist hebt. De verborgen verwijzingen staan ook bekend als ‘easter eggs’, ofwel paaseieren, en kunnen gaan van een inside joke in de film tot een regelrechte verwijzing naar een andere film. Zelfs erg bekende films als Star Wars en The Godfather bevatten zulke verwijzingen. Hoog tijd om op jacht te gaan dus.

1. Easter eggs kunnen soms een verwijzing bevatten naar andere items uit populaire cultuur. Zo zie je in Tron uit 1982 Pacman verschijnen op een kaart in de film.

01

2. Easter eggs worden ook gebruikt door regisseurs als erkenning van een andere regisseur. Zo maakte Steven Spielberg een kleine hommage aan George Lucas in de film Raiders of the Lost Ark. Daarin zie je C-3PO en R2-D2 uit Star Wars verschijnen als hiërogliefen.

02

3. In Indiana Jones and the Temple of Doom maakte Spielberg weer een verwijzing naar Star Wars door een club te vernoemen naar de jedi Obi Wan Kenobi.

03

4. Lucas deed Spielberg dezelfde gunst in Star Wars: The Phantom Menace. In die film zie je in de galactische senaat het alienras uit E.T.  van Spielberg verschijnen.

04

5. Star Wars verschijnt ook in andere films. In onderstaande foto zie je R2-D2 verschijnen in de film Star Trek van regisseur J.J. Abrams. Abrams is een groot fan van Star Wars en werkt momenteel aan de Star Wars Episode VII.

05

6. Soms komen easter eggs ook in de vorm van verborgen optreden van een acteur of actrice. Zo had actrice Glenn Close een cameo in de film Hook als een mannelijke piraat die gemarteld werd door Captain Hook.

06

7. Verborgen verwijzingen kunnen symboliek bevatten of een voorbode zijn. Zo zijn fans van The Godfather ervan overtuigd dat telkens er een appelsien in beeld komt, iemand kort nadien sterft of in levensgevaar komt.

07

 

8. Hetzelfde concept komt voor in The Departed van Martin Scorsese, die hommage maakte aan oude maffiafilms door overal in zijn films kruisjes te plaatsen die naderend onheil symboliseren.

08

9. Jurassic Park heeft volgens sommige fans een symbolische verwijzing. Wanneer de helikopter landt op het eiland zie je dat Dokter Grant twee ‘vrouwelijke’ uiteinden van een gordel samenbindt. Fans zien dat als een metafoor voor het splitsen van DNA waardoor de dino’s in staat zijn om zich voort te planten, ondanks dat alle dino’s in de film vrouwelijk zijn.

09

10. Easter eggs kunnen ook een kleine verwijzing bevatten naar de verhaallijn van de film. In Back to the Future zie je dat Marty McFly tegen één van twee dennenbomen rijdt wanneer hij door de tijd reist. Wanneer hij terug in zijn eigen tijdlijn arriveert zie je dat de naam van het winkelcentrum veranderd is van ‘Twin Pines Mall’ (Twee Dennen Winkelcentrum) naar ‘Lone Pine Mall’ (Eenzame Den Winkelcentrum).

10

11. Er kan ook verwezen worden naar films die nog moeten uitkomen. Zo zie je in Iron Man, een film uit 2008, duidelijk het schild uit Captain America. Die film kwam pas uit in 2011.

11

12. Soms verwijzen ze zelfs ‘per ongeluk’ naar films die nog niet bestaan. Zo zie je in I Am Legend uit 2007 een filmposter met zowel het logo van Batman als dat van Superman. Batman v Superman: Dawn of Justice zal pas uitkomen in 2016.

12

13. Verborgen verwijzingen zijn echter niet nieuw. Regisseur Alfred Hitchcock verstopte zichzelf altijd in zijn eigen films. Zo ook in Lifeboat, een film over een boot die verloren is op zee. Hitchcock verschijnt in die film op de achterkant van een krant.

13

14. In de film Planet of the Apes wordt er een verwijzing gemaakt naar de uitspraak “Horen, zien en zwijgen” van Confucius. De uitspraak werd vereeuwigd in een paneel met drie apen die hun handen voor hun ogen, oren of mond houden en de apen in de film imiteren dat paneel eventjes.

14

15. Sommige easter eggs zijn zo populair geworden dat fans er altijd naar op zoek gaan. Elke keer dat er een nieuwe Star Wars uitkomt gaan fans op zoek naar de uitspraak “I have a bad feeling about this”, een uitspraak die in elke film voorkomt.

15