De aarde is ouder dan gedacht

door
Kevin
Leestijd 1 min.

Geochemici van de Universiteit van Lotharingen in Nancy hebben een isotopisch signaal ontdekt waaruit blijkt dat de aarde en de maan heel wat ouder zijn dan gedacht. De vorige schatting zou er zo'n 60 miljoen jaar naast zitten. Dat meldde Guillaume Avice en Bernard Marty op de Goldschmidt Geochemistry Conference in Sacramento. 

Avice en Marty analyseerden xenon uit Zuid-Afrikaanse en Australische kwarts, die respectievelijk 3,4 en 2,7 miljard jaar oud is. Het gas dat in de kwarts bewaard werd is goed bewaard en zo konden Avice en Marty de isotoopverhoudingen van het xenon van nu en toen vergelijken. Daardoor konden ze uitrekenen wanneer de aarde zoals we ze nu kennen zich begon te vormen.

Eerst werd gedacht dat de aarde zich begon te vormen zo'n 100 miljoen jaar nadat het zonnestelsel zich vormde. Maar dankzij de analyse van het xenon weten we nu dat de aarde zich  begon te ontwikkelen 40 miljoen jaar nadat het zonnestelsel zich vormde.

"De signalen in het xenon leren ons wanneer de atmosfeer zich begon te vormen, wat gebeurde nadat de aarde botste van een andere object ter grootte van een planeet. De maan ontstond toen ook. Onze resultaten tonen aan dat de aarde en de maan 60 miljoen jaar ouder zijn dan gedacht, al kunnen we er geen exacte datum op plakken", vertelt Avice.